Predstavnik Vlade FBiH prosvjed nazvao "skupom Šatorovićevih sekretarica"

Vijesti 27. jul 202017:15 > 18:51
N1

Odlučno "ne" izmjenama Zakona o radu, rekli su sindikalci, koji su prosvjednom šetnjom od zgrade Vlade do Federalnog parlamenta, ukazili na "katastrofalno zakonsko rješenje po radnike u ovom bh. entitetu. Dok sindikati tvrde da se zakonom štiti jedino kapital, a radnici pretvaraju u roblje, iz Vlade FBiH poručuju da neće povući zakon, osporavajući legitimitet protestne šetnje. U međuvremenu doznajemo da su u Parlamentu na tragu kompromisa, te bi zastupnici sutra, umjesto po hitnoj, Zakon o radu mogli raspravljati po redovnoj proceduri.

Stotinu sindikalaca jurišalo je protiv, uvjereni su, porobljujućih izmjena Zakona o radu. Malo ih je zbog epidemiološke situacije. Dovoljno, kažu, da ispred zgrade Federalne vlade upute jasnu poruku.

“Da povučete sramni Zakon o radu”.

Zakon, kojim bi se, tvde prosvjednici, radnici tokom stanja nesreće ubuduće sveli na robove. Umjesto zakona, traže povećanje minimalne plaće sa 406 na 1.000 maraka.

“Šta su bolji od nas? Hoćemo platu kao i vi”, poručuje jedan prosvjednik.

Šetnja je nastavljeni glavnom prometnicom prema zgradi Federalnog parlamenta.

“Dokle će više škole svakim danom biti praznije od učenika i studenata, dokle će više otpuštati rudare i trgovce? A u Vladi sve više administracije i savjetnika”, kažu nezadovoljni radnici.

“Izmjena Zakona o radu ide na štetu radnika, kako bi se zaštitio kapital i prihod poslodavaca”, smatra Fikret Alić, sindikat BH Telecoma.

72-satna radna sedmica tokom stanja nesreće, umanjenje plaće na minimalnu, slanje na prinudni godišnji odmor, rad od kuće… Ništa što je predložila Vlada nije prihvaljtivo sindikatu.

“Ne možemo pregovarati uopšte o izmjenama Zakona o radu. Ovakvo zakonsko rješenje je apsolutno neprihvatljivo”, ističe Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Radnici su rekli svoje. Ukoliko ih Vlada ne posluša, kažu, idući put će ovdje ispred zgrade Parlamenta doći će u mnogo većem broju, a pokrenut će i generalni štraj u čitavoj Federaciji.

Iz Vlade ne odustaju od svog prijedloga.

“Sedamdesetak ljudi je izašlo u protestnu šetnju, nigdje nije bilo radnika, par njih. Uglavnom sekretarice Šatorovića, osiguranje i njegova administracija. Vlada ne želi povući zakon. Želimo da zakon ide u daljnju proceduru, jer on isključivo ide u korist radnika, a ne ide u korist sidnikata i sindikalnih lidera i javnog sektora”, navodi Zlatko Hurtić, predstavnik Vlade FBiH.

Konačnu riječ dati će federalni zastupnici. Kako nam je potvrđeno u rukovodstvu Zastupničkog doma, izmjene Zakona o radu, umjesto hitne, mogle bi u raspravu po redovnoj procedui, čime je otvoren prostor za doradu ovog zakonskog rješenja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad