Bajkeri iz Tuzle uputili pismo MUP-u KS povodom napada

Vijesti 02. jun 201515:41 > 15:44
N1

Udruženje "Moto klub Tuzla" uputilo je pismo MUP-u Sarajevskog kantona i ministru Predragu Kurtešu sa zahtjevom da postupe u skladu sa zakonom u slučaju napada vandala u centru Sarajeva prošle subote na bajkere iz Čačka od kojih je jedan hospitalizovan samo zbog toga što je nosio majicu sa obilježjima Srbije.

Bajkeri u pismu zahtijevaju da budu procesuirani odgovorni za ovaj čin i da se MUP Sarajevskog kantona oglasi u javnosti o detaljima ovog događaja i zašto pripadnici policije nisu (ako nisu) primili prijavu i napravili zapisnik na licu mjesta.  

“Želimo pravnu državu i postupanje po zakonu a ne anarhiju i bezvlašće”, ističe se u pismu i dodaje da se sve desilo u samom centru Sarajeva na očigled “građana”.  

U pismu se upozorava da ovaj vandalski čin, ukoliko ne bude sankcionisan, dovodi sve bajkere koji putuju po svijetu u jedan nezavidan i opasan položaj i to ne od domaćina niti bilo kojeg bajkera nego od istih takvih vandala.  

Svi članovi moto klubova i istinski bajkeri, dodaje se u pismu, nose časno i sa ponosom boje svog kluba, grada i države i za njih ne postoje granice niti su opterećeni politikom, nacionalizmom ili religijom.  

“Iza ovog pisma trenutno stoji jedan moto klub, ali, budite uvjereni, da je to mišljenje svih moto klubova i istinskih bajkera u regiji i da ukoliko se oglušite na naš zahtjev u vrlo kratkom roku imaćete potpisanu peticiju od svih moto klubova kao i na hiljade motora u protestnoj povorci u glavnom gradu”, poručili su iz “Moto kluba Tuzla”.  

U subotu, 30. maja, pored Begove džamije u Sarajevu, petoricu članova Moto kluba “Čoper” iz Čačka pretuklo je 30-ak ljudi. Jedan motociklista je teže povrijeđen.