Do cilja na krilima prijatelja: Fotografija iz Sarajeva obišla regiju (FOTO)

Vijesti 28. jul 202014:36 > 14:44
@Indijannah

U Sarajevu je proteklog vikenda organizovano Državno prvenstvo BiH u maratonu. Učešće je bilo otvorenog tipa. Maraton i samu utrku obilježio je mladić Aleksa Petrović iz Jagodine.

Njegova priča nije svakodnevna. 

Naime, Aleksa Petrović je rođen u Jagodini, ali već sa šest mjeseci njegovi roditelji su saznali tužnu vijest da im sin ima najteži oblik cerebralne paralize. Bolest je Aleksi onemogućila samostalno obavljanje svakodnevnih stvari. Učešće u maratonu bilo je daleko od čak i pomisli.

Kao učenik prvog razreda, upoznao je Nemanju Ivanovića. To drugarstvo je preraslo u prijateljstvo za sva vremena.

Nemanja je postao njegov prijatelj koji mu je svakodevno pomagao, a jednog dana je Aleksandar Andrejić iz Udruženja za izazove, pozvao Nemanju i pitao da li bi htio da, sa Aleksom, učestvuje na Beogradskom maratonu, piše Blic.

Ali, iskušenja je bilo i na ulicama Beograda prilikom utrke. Prednji točkovi Aleksinih kolica su popustili usred trke u kojoj su ga dvojica prijatelja gurala.

Nemanja i prijatelj Marko su pridigli kolica na zadnje točkove i istrčali su cijeli maraton za nešto preko dva i po sata sa Aleksom.

“Više od sporta”

Bio je to prizor koji je obišao region i podsjetio da bezuslovno prijateljstvo i dalje postoji, a mladići su se pojavili i proteklog vikenda na ulicama Sarajeva gdje se trčao maraton.

Više od sporta. Ovi momci su juče istrčali maraton gurajući svog prijatelja u kolicima tokom cijelih 41.195 metara i posvetili ga osobama sa Daunovim sindromom“, napisala je jedna korisnica Twittera iz Sarajeva, koja se trčanjem bavi rekreativno, a koja je poput mnogih Sarajlija bila oduševljena ekipom iz Jagodine.

https://twitter.com/Indijannah/status/1287844412672880642

I ovoga puta Aleksa Petrović je na krilima prijatelja – stigao do cilja.