Sarajlić nakon sjednice: Ovo je dobar dan za BiH

Vijesti 29. jul 202014:46 > 14:51
N1

Delegat Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić kazao je kako je ustupak koji je SDA učinila kako bi budžet bio usvojen mala cijena kakvu su u prošlosti plaćali, te da će nastaviti raditi u interesu države BiH. Istakao je kako je ovo dobar dan za BiH

“Formirali smo Vijeće ministara, Cikotić je izabran za ministra, riješli smo krizu po pitanju budžeta. Svaki dogovor u BiH, pogotovo u proteklim godinama i u ovoj izbornoj je težak i mukotrpan, ali ima pomaka. Stvari se kreću naprijed bez obzira koliko se činila svakodenvnica teškom. Imat ćemo lokalne izbore na jesen ako Bog da, naše evropske integracije i NATO put neće stati. Borimo s pandemijom, imamo migrantsku krizu i težak politički dijalog, ali to je naša realnost. Ali puno je lakši ovaj teret nego generacije koje su živjele prije 20 godina. Idemo naprijed“, rekao je Sarajlić nakon sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj je usvojen Budžet institucija BiH.

Dodao je kako grade jedna ambijent i pružaju ruku jedni drugima te da se nada povratku normalnog i razumnog dijaloga.

Na pitanje kako će se boriti s pandemijom i migrantskom krizom ako u budžetu nisu predvidjeli sredstva za to, kazao je kako je Budžet okviran dokument, a da je za funkcionisanje državnog aprata potrebno blizu 900 miliona KM.

“Ima tu sredstava. Uvijek se nađu rezerve. Svi nivoi trebaju biti jedan štab. Tu su i naši prijatelji iz EU i Svjetske zdravstvene organizacije. Vidjeli ste koliko smo sredstava dobili za borbu protiv pandemije i u Ministarstvu odbrane od naših prijatelja iz SAD-a, Veliek Britanije, dobili smo vrijednu opremu i vozila. Uvijek se nađe načian i sredstava ima, potreban je politički ambijent i dogovaranje da bi se kvalitetne odluke donosile. Mislim da će nas nevolja natjerati da svi živimo u ovoj BiH, pandemija i virus ne bira ni krvna zrnca ni imena ni prezime, svi su pogođeni. Umiru i ministri i penzioneri, sve generacije. Moramo se odgovornije ponašati, a mislim da smo svaki dan sve svjesniji. Vidio sam to danas na diksusiji kolega”, rekao je Sarajlić.

Komentirajući kritike zastupnika u Predstavničkom domu koji su kazali da su sredstva u budžetu nedostatna za povedbu reformi, ANP i funkcionisanje OSBiH, Sarajlić je rekao kako je “posao opozicije da kritikuje budžet, vlast i sve odluke koje vlast donosi te da procesi u BiH ne smiju stati.

“ANP, put ka članstvu u NATO i EU – to je kontinuiran proces. Kada se ide naprijed, kada se prave politički ustupci i kompromisi onda vam prijatelji pomognu. Puno sredstava, miliona KM, dolara, i eura i OS BiH i pravosuđu i policijskim agencijama donirale su prijateljske zemlje. Imamo mogućnosti. Ali kada govorimo o budžetima institucija, vidjet ćemo kroz reviziju. Vidjet ćete da ni ta sredstva koja su smanjena neće biti potrošena. Kad se hoće sve se može. Mislim da je ovo danas dobar dan”, rekao je Sarajlić.

Na pitanje reprotertke N1 Tine Jelin Dizdar zbog čega je tekuća rezerva historijski velika, kazao je ona mora biti historijska zbog pandemije, mograntske krize i ostalij ozbiljnih razloga.

“Kada parlamenti na online sjednicama, kao PSFBiH jučer, raspravlja o milionima budžetskih sredstava. Moraju se odluke donositi, a Vijeće ministara BiH ne može predvidjeti šta će se dogoditi. Imali smo priče oko nabavke opreme, sada će se ako Bog da na jesen vakcina pojaviti. Morat ćemo koristiti sve resurse u ovoj situaciji i prijatelje i na istoku i zapadu kako bi građanima BiH priuštili pravo na život, liječenje i spašavanje od ove pošasti koja je zadesila cijelu planetu”, rekao je Sarajlić.

Za smrt ministra Salke Bukvarevića rekao je da je to jako teška vijest koja ih je sve pogodila te da je to veliki gubitak za cijelu BiH.

“Znao sam ga iz postratnog perioda. Riječ je dokazanom patriotu, upornom borcu koji je zadnjim godinama kroz poziciju ministra za boračka pitanja tiho i nenametljivo rješavao socijalne i moralne probleme ovog društva u najranjivijim kategorijama društva. Davao je dio sebe u svakom tom rješenju, prolazio mučne rasprave, sjećate se demonstracija i dao je doprinos u tom sektoru. Ćelijama je plaćao sve te silne sastnake i neprospavane noći. Sve je bilo lakše s njim. Veliki gubitak za BiH”, kazao je Sarajlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad