Iz Općine građanima: Predložite gdje želite da bude instalacija iz Hastahane

Vijesti 06. aug 202014:07 > 14:13
N1

Prema usvojenim izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar „Marijin dvor“, na lokalitetu parka prof. dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane, planirana je izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona i sjedišta Mjesne zajednice, dok je 90 posto površine predviđeno za uređenje najvećeg parka u centru Sarajeva.

S obzirom da se pristupilo privođenju zemljišta krajnjoj namjeni, u skladu sa važećim Regulacionim planom, navedena umjetnička instalacija je predviđena za izmještanje.

VEZANE VIJESTI

O navedenim aktivnostima koje se provode ovih dana Savjet Mjesne zajednice „Marijin dvor“ upoznat je na sjednici savjeta održanoj 25. septembra 2019. godine gdje su članovi istakli da će uzeti aktivno učešće u aktivnostima, kao i da se Savjet opredijelio za podršku izmjenama i dopunama regulacionog plana.

Nakon ovoga, od vlasnika instalacije, Grada Sarajeva, 31. oktobra 2019. godine, Općina Centar je dobila saglasnost za izmještanje umjetničke instalacije.

“Ovim putem želimo još jednom da iskažemo snažno opredjeljenje Općine Centar za urbanizacijom i izgradnjom rekreativnih zona u užoj gradskoj jezgri. Napominjemo da je na navedenom prostoru planirana zelena oaza sa parkovskim mobilijarom na skoro deset dunuma zemljišta, te da izmještanje instalacije predstavlja privremeno rješenje kako bi se zemljište privelo krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom”, istakli su iz Općine Centar.

Također, kako su naveli, općinska administracija poziva građane da iznesu svoje prijedloge o lokalitetu na kojem bi željeli da se izmjesti instalacija, a istovremeno i da li nakon uređenja Hastahane žele da se ona vrati i uklopi u novi ambijent ovog prostora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad