Dr. Hasanović: Oboljele trudnice smiju dojiti svoje bebe uz pridržavanje mjera

Vijesti 10. aug 202012:46 > 12:50
N1

Trudnice po svim studijama nisu više ugrožena grupa od opće populacije kada je u pitanju virus korona i trebaju se pridržavati svih mjera kao i ostali građani, rekao je za N1 dr. Enis Hasanović, v.d. direktora Zavoda za materinstvo Kantona Sarajevo.

Govoreći u Newsroomu, dr. Hasanović je rekao kako birga o pozitivnim trudnicima iziskuje veću skrb jer pored života majke ljekari se brinu i za život bebe. Osvrnuvši se na slučaj preminule porodilje na Podhrastovima, rekao je kako su je na svu sreća njena beba spašena i negativna na korona virus.

“Trudnice moraju čuvati i brinuti o sebi kao i opća populacija, ali imaju obavezu i da čuvaju još jedno biće u sebi. Sjetite se posljednjeg statusa preminule porodilje u kojem kaže da ima još jedno srce ispod svog srca, da ovo nije teorija zavjere i da moramo svi biti pažljivi. Trudnice i pored pandemije trebaju unositi multivitaminsku terpaiju, imati zdravu ishranu, ići redovno na kontrole, a tokom ovog perioda svako treba da vodi računa o riziku. U momentu kada su ugrožene bilo da su bile u kontaktu s nekim ko je zaražen ili su dobile simptome trebaju kontkatirati svog ljekara. Srećom 95 posto ih prođe dobro bez potrebe za hospitalizacijom ili izolatorijem, one trebaju ostati u izolaciji i nakon toga nastaviti redovne kontrole trudnoće kako ne bi širile zarazu”, rekao je Hasanović.

Istakao je da se iz ovoga izuzima tzv. nuhalni pregled koji jeu 12. sedmici trudnoće ili ako je riječ o terminskoj trudnoći kada se trudnica upućuje na porod.

“Nema razloga za veću zabrinutost za oboljele trudnice nego za ostale. Čuli smo dobre primjere gdje se porode u Općoj bolnici ili Jezeru. Nema razloga za paniku i strah, ali ima za obazrivost”, rekao je Hasanović.

Istakao je kako je Zavod za materinstvo KS od početka pandemije do dnas izvršio 11.421 pregled trudnica. Naglasio je kako svaka trudnica pri dolasku u Zavod prolazi trijažu, da je obavezno nošenje maske, mjeri im se temperatura itd.

“Desilo se par puta da je sumnja na pozitivnost, tada trudnicu uputimo njenom porodičnom doktoru kako bi izvršile testiranje. Ako nema simptoma ide u izolaciju, ako ima prima se odmah, po potrebi se šalju u bolnicu. Trudnice koje su teški slučaj, idu na Podhrastove, a one koje nemaju simptoma porađaju se u Općoj ili na Jezeru”, rekao je Hasanović.

Tokom stanja nesreće patronažne sestre su išče u posjete samo u situaciji prijeke potrebe pod punom zaštitom, a sada nastavljaju s redovnim aktivnostima s tim da zahtijevaju da u prostoriji boravi samo trudnica s bebom u trenutku njihove posjete. U proteklom peirodu imale su 5.000 posjeta.

Za trudnice koje su pozitivne na korona virus kazao je kako smiju dojiti te da se preporučuje da tokom tog procesa nose maske i vrše dezinfekciju ruku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad