Stanivuković: Plata 8.000 maraka, to nije normalno

Vijesti 11. aug 202013:43 > 14:15
N1

PDP je uputio inicijativu da se poslanicima Skupštine Banjaluka smanji plata te uradi i niz drugih stvari kako bi se smanjila javna potrošnja, a pomoglo realnom sektoru koji je zbog pandemije korona virusa "na koljenima".

Draško Stanivuković kazao je kako nije potrebno Gradskoj upravi Banjaluke da ima 80 savjetnika i korodinatora, a da Grad Banjaluka ima i drugog potpredsjednika Skupštine.

“Želimo novu u epohu u Banjaluci koja će značiti ekonomičnost , racionalno trošenje, a prije svega da se zadrži racionalnost i efikasnost rada. Uštede se mogu praviti na platama funkcioniera. Ako uzmete u obzir da Grad Banjaluka ima drugog potpredsjednika Skupštine, a samo bruto plata tog čovjeka je 325.000 KM u jednom mandatu, koliko je to vodovoda, kanalizacionih mreža i drugih prosječnih plata. Da se ova funkcija ukine vjerujte da nas građani drugih mjesta nikada ne bi zvali da kažu da nemaju vodu, kanalizacionu mrežu ili puta”, rekao je Stanivuković.

Istakao je kako je plata gradonačelnika 8.000 KM i računa se kao tri i po prosječne plate u Gradskoj upravi.

“Ali plata u Gradskoj upravi je mnogo veća od prosječne u realnoj ekonomiji koja je pretrpjela najveći udar za vrijeme korona virusa. Želimo da se plate funkcionera smanje, a da se uštede ne prave na uposlenima u Gradskoj upravi. Plate gradonačelnika predsjednika Skupštine, potpredsjedna, trebaju biti dvije prosjčene plate, ali u privantom realnom sektoru u Banjaluci. Samo na bazi ovih plata i smanjivanja broja savjetnika kojih ima pet samo kod gradonačelnika, ostvari se ušteda od dva miliona KM godišnje”, rekao je Stanivuković.

Istakao je kako “nije normalno da jedan gradonačelnik kaže kako mu je žao ugostitelja koji su dobili otkaze i da će im dati minimalce koje još za april nisu dobili, a njemu da plata bude 8.000 KM”.

“Prvi na udaru moramo biti mi i posljednji koji ćemo osjetiti privilegije jer smo narodni predstavnici. Plate svih funkcionera su ostale velike dok kozmetičari, hotelijeri, ugostitelji dobijaju otkaze”, rekao je Stanivuković.

Podsjetio je kako je PDP predlagao ranije transparentno trošenje i prikazivanje svih računa koji su veći od 500 KM, ali da to vladajuće stranke ne žele da usvoje. Rekao je i to kako su predlagali da se uradi registar službenih automobila, ali ni to nije prihvaćeno.

“Ne znamo koliko se troši na gorivo. Svaki službeni automobil mora biti obilježen, a ne da idu na more službenim automobilima. Samo preko pola miliona KM ode na gorivo u lažne svrhe”, rekao je Stanivuković.

Poručio je kako je vrijeme za novu epohu Banjaluke, te da će sve njihove inicijative postati program rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad