DF: Dešava se pravni haos u Vladi FBiH, krši se Ustav

Vijesti 04. jun 201510:13 > 10:21
N1

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održava se sjednica koja bi mogla produbiti krizu vlasti na federalnom nivou. Željko Komšić, lider Demokratske fronte, tvrdi da je na dnevni red sjednice nelegalno uvrštena Uredba kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinskim državnim firmama.

Aleksandar Remetić, federalni ministar trgovine u obraćanju je oštro osudio Uredbu i njene članove, nazvavši je nelegalnom i protuustavnom. 

”Ukoliko Vlada FBiH usvoji Uredbu kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama, tu se onda radi o kršenju Ustava BiH, koji može rezultovati pravnim haosom. Faktički, tu je riječ onda o državnom udaru”.

”Za ministre Demokratske fronte ne postoji dilema da li će se u organima koji obavljaju funkcije poštovati Ustav i zakone ili će se pristati na političke dogovore stranačkih čelnika kojima se izigravaju Ustav i zakoni, a mi nećemo učestvovati u kršenju zakona”, kazao je.

Također, najavljene mjere realizacije nezakonitih dogovora stranačkih čelnika na uštrb Ustava i zakona siguran je put u potpunu ekonomsku katastrofu u ovom entitetu.

Iz DF-a  tvrde da na ovakve stvari neće pristati, jer je to direktno kršenje njemačko-britanske inicijative o podršci BiH, čime se izigravaju državni principi i vladavina zakona.

”Naši ministri će nastaviti da štite zakone i zakonitosti u radu svojih ministarstava”, istakao je Remetić.

Referisao se i na svog stranačkog kolegu, Reufa Bajrovića, ministra energije i rudarstva koji će prema njegovim riječima dobiti eksplicitan nalog da svim pravnim sredstvima anulira spornu Urednu, odnosno posljedice koje bi ona mogla uzrokovati.

Ministri DF-a će tražiti od suda privemene mjere na primjenu sporne Uredbe, te preispitivanje zakonitosti pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine, uz krivično gonjenje svih onih koji su počinili nezakonitost.

Demokratska fronta najavila je i sjednicu svog Predsjedništva na kojoj će donijeti odluku o daljnjim koracima pri čemu nije isključeno fromiranje novih većina na drugim nivoima vlasti.