Dr. Verhaz za N1: Preokreti pandemije biće u trenutku kad dobijemo vakcinu

Vijesti 17. aug 202009:50 > 10:08
N1

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS prof. dr. Antonija Verhaz, govoreći o održanoj fešti političkih stranaka u Banjaluci, koju su proslavili bez ikakvih pravila i preporuka, kazala je za N1, da bi sve osobe iz javnog života trebale da daju primjer.

“Takav vid ponašanja javnih osoba nije u redu i donosi nesmirivanju epidemiološke situacije. Ljekari, na primjer, ukoliko ne poštuju mjera, onda ne trebamo očekivati ni od drugih pojedinaca da poštuju”, navela je. 

VEZANE VIJESTI

Kazala je i da je epidemiološka situacija eskalirala kako u svijetu tako i kod nas.

“Ono što se dešava u svijetu vidimo i mi, a to je da je na neki način u martu kada je počela epidemija bilo više pridržavanja epidemioloških mjera, nošenja maski i rukavica, a u zadnje vrijeme kao da je značajno popustilo i to je razlog što vidimo da sve više osoba se počinje družiti, a da se ne primjenjuju nikakve epidemiološke restriktivne mjere”, rekla je dr. Verhaz.

Napomenula je da ne treba razmišljati o tome da li neko ima lakšu ili težu kliničku sliku.

“Imamo pacijente u ovom trenutku sa lakšom slikom, mlade pacijente, kao i pacijente koji nemaju pridružene bolesti, ali i starije pacijente sa jako teškim formama bolesti”, kazala je dr. Verhaz.

Dodala je i da se od 5. marta ljekarima promijenilo mnogo i da su tada redefinisali svoj rad.

“Sada imamo jedan odjel u centralnom bloku, to je za liječenje infektoloških pacijenata, tzv. nekovid pacijenata. Sav rad infektivne klinike, koja je pretvorena u covid bolnicu prilagodili smo liječenju ovih pacijenata. U početku neznajući mislili smo da će to trajati, mjesec ili dva, i da će tokom ljetnih mjeseci nestati ili smanjiti se, ali svi događaji su nas grubo demantovali. Ovakvu iscrpljenost dugo vremena nosimo na svojim leđima. Ljetni period je donio i problem da mi moramo nositi zaštitnu odjeću koja je nepropusna i koža tada jako teško diše, znojimo se i rad je u covid bolnicama dodatno otežan”, rekla je dr. Verhaz.

Komentarišući rusku vakcinu, navela je da su se vakcini od početka nadali.

“Inače, kad su zarazne bolesti u pitanju, mi se uzdamo u vakcinu. Od samog početka covida, već se farmaceutska javnost usmjerila ka dobivanju vakcine. Nekoliko farmaceutskih kuća radi na tome, jer će to dovesti do revolucije, do preokreta u samoj pandemiji. Ova vakcina koja je najavljena, nemamo detaljnijih izvještaja. Ona, ipak, ulijeva nada. Mi infektolozi uvijek priželjkujemo vakcine jer su promijenile i tok zarazne bolesti. One su nekad harale i odnosile stanovništava. Nadamo se da će preokreti ove pandemije biti u trenutku kad dobijemo vakcinu“, zaključila je za N1 dr. Verhaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad