Očekivanja pred izbore: Koje stranke očekuju pobjedu, a koje izlaze simbolično

Vijesti 17. aug 202018:04 > 18:40
Anadolija

Danas je bio posljednji rok do kada su političke stranke mogle predati svoje kadidatske liste za lokalne izbore. Većina njih očekuje pobjedu, nekima će pak ovi izbori biti debitanski, a neki na njih, kako kažu, izlaze simbolično jer poručuju - izborne rezultate određuju brojači, a ne birači.

I u kutijama za banane donosile su se liste u središte Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine. Posljednji rok za njihovu predaju čekali su i u SBB-u BiH. Na izbore izlaze sa 1.236 kandidata za općinska vijeća, i to samostalno. U KS pretendiraju samo na jednu načelničku poziciju.

“Smatram da ne bih se sigurno kandidrala, i jedini sam kandidat na području Kantona Sarajevo za načelničku poziciju… da ne vjerujem u pobjedu. Ja sam netko tko je rođen na području te Općine, živim čitav svoj život i to kada kažem ne mislim da netko tko ne živi tu ne može dobro raditi taj posao”, ističe Sanela Prašović-Gadžo, SBB.

Pobjedi i dobrom rezultatu nadaju se i u Pokretu pravde, koji prvi put izlazi na izbore. Zasad samo u Banjaluci. Kandidata za gradonačelnika otkrit će u srijedu.

“Naše namjere ne prestaju na lokalnim izborima, nama je ovo samo odskočna daska za dalje. Jer sva ona pitanja i teme koja smo otvorili tiču se republičkog odnosno državnog nivoa”, kaže Ozren Perduv, Pokret pravde.

U kojem je nekada participala i Narodna stranka Radom za boljitak. Ove godine naći će se na listama za Lokalne izbore. Kako kaže njen lider Jerko Ivanković- Lijanović “simbolično”.

“Obzirom da izborne rezultate određuju brojači, a ne birači. To vam je kao da vam netko na zidu nacrta crtu i da je idete preskakati , a unaprijed znate da se crta na zidu ne može preskočiti”, pojašnjava Ivanković- Lijanović.

Da je preskoče u 58 općina samostalno, pokušat će i HDZ 1990.

“Ponudili smo neke nove ljude, mlađe ljude, za koje sam siguran, nadam se i vjerujem da će dobiti povjerenje Hrvata u Bosni i Hercegovini, i svih ostalih građana”, poručuje Ilija Cvitanović, HDZ 1990.

Povjerenju istom kao što su ga imali i 2016. očekuju i u SDA.

“U Sarajevu očekujemo da u općinama u kojim do sada imamo načelnike, ti kandidati koji su dosadašnji načelnici, zadrže pozicije. I tu ne očekujemo neka veća iznenađenja”, smatra Halid Genjac, SDA.

Hoće li ih pak biti, saznat ćemo 15. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad