Krijumčareni Pakistanac pokušao izaći iz BiH s ukradnim dokumentom

Vijesti 24. aug 202013:42 > 13:50
N1

Pripadnici Jedinice granične policije Doljani uhapsili su jučer državljanina Islamske Republike Pakistan M.M. (1983.) i državljanku Slovačke Republike D.A. (1999.), nakon što su pokušali prokrijumčariti osobu afroazijskog porijekla, koja je pri tom pokušala prijeći državnu granicu s putnom ispravom za izbjeglice koja je glasila na tuđe ime.

Dodatnim provjerama utvrđeno je da taj dokument potražuje Interpol kao ukraden/izgubljen dokument. U razgovoru sa službenicima JGP Doljani, krijumčarena osoba je izjavila da dolazi iz Pakistana.

Kontrolirani su u Mercedesu, austrijskih nacionalnih oznaka, na izlasku iz BiH na prijelazu Bijača. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krijumčarenje osoba“, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

U okviru operativne akcije „Bastion“, pripadnici Jedinice granične policije Trebinje jučer su spriječili krijumčarenje 3.450 kutija različitih vrsta cigareta bez akciznih markica u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Cigarete su otkrivene na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Zupci na drugoj liniji graničnih provjera prilikom detaljne kontrole autobusa, bh. nacionalnih oznaka, koji saobraća na relaciji Budva – Banja Luka. Uz pomoć specijalističke opreme cigarete su uočene u ventilacionim otvorima kao i u bunkerima za prtljag. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krijumčarenje“, slobode su lišeni vozači autobusa Ž.K. (1976.) i M.Đ. (1968.), državljani BiH. O događaju je obaviješten i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijoj je naredbi izvršen pretres autobusa u kojem su se nalazile cigarete.

Cigarete, kako je saopćeno iz GP BiH, čija se tržišna vrijednost procjenjuje više od 17 000 KM, privremeno su oduzete, a protiv dvojice bh. državljana Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad