Kroz oči reportera CNN-a: Sarajevo tokom rata i danas

Vijesti 05. jun 201516:51 > 19:22
N1

Papin dolazak izaziva veliko interesovanje medija pa tako i CNN-a, čiji se reporter Nic Robertson vratio u Sarajevo kako bi napravio priču o papinom dolasku, ali i priču o Sarajevu, gradu pod opsadom, 20 godina kasnije.

“Papa Franjo dolazi ovdje, na sarajevski Aerodrom u subotu ujutro. Dvadeset godina je prošlo otkako je Daytonski sporazum okončao rat. Bošnjaci muslimani, pravoslavci Srbi i katolici Hrvati su složno prekinuli nasilje. Ali, tada grad je bio pod opsadom”, kazao je Nic Robertson.

Terminal je bio pod jakom vatrom. Letovi sa humanitarnom pomoći bili su meta.

“Ja sam tada bio producent, a vožnja do centra grada kojom će se kretati papa, bila je jedna od najstrašnijih stvari od svih”, dodao je Robertson.

Vožnja ničijom zemljom ponekad je značila da vam je život na kocki. Ali danas su stvari drugačije. Papa će proći pored ovih novih zgrada. Mnogi se nadaju da će sa sobom donijeti i napredak.

Bio je to pust grad sa UN-ovim oklopnim vozilima, ubijenim civilima napuštenim pokraj ceste i snajperima koji uvijek traže žrtvu. Granate su padale svugdje, u svako doba. Papa dolazi, kako je rekao, da bi učvrstio miran suživot. Toliko krvi je proliveno ovdje. Samo u ovom gradu više od 11 hiljada je poginulo.

“Ondje smo živjeli, u Holiday Innu, usred ‘Aleje snajpera’, na prvoj liniji”, kaže Robertson.

Tada, pod paljbom srpskih tenkova, bili smo u uništenim sobama, često bez vode. Tu ispred, grad je uništavan. Granatirana je i zapaljena zgrada Parlamenta.

“Danas isti pogled iz moje sobe. Parlament je potpuno obnovljen. Zgrada se ponovo koristi da ugosti bh. državnu vlast, a ovdje je 1992. i počeo rat. Niko se nije usuđivao hodati odavdje. Sada sve počinje ličiti na modernu metropolu”, rekao je Robertson.

Ali ovdje izgled zna i zavarati.

“I nakon dvadeset godina i dalje se patimo. Ne vidim dobru budućnost ovdje”, kazala je jedna građanka Sarajeva.

Posljednji put je papa posjetio Sarajevo 1997, dvije godine nakon rata. Bio je to Ivan Pavao II, koji je u sjećanje dobio statuu. Papa Franjo želi da njegova ostavština bude simboličnija. On želi pravo pomirenje i pravo pomjeranje granica, pravi mir –  a to će biti veliki izazov“, zaključuje Nic Robertson.