Domaći proizvođači mesa u sve većim problemima, traže adekvatniju pomoć

Vijesti 25. aug 202017:28 > 17:30
N1

A u problemima su domaći proizvođači mesa. Sve su glasniji u traženju adekvatne pomoći države. Resorno ministarstvo sa predstavnicima privrednih komora i tržnih centara pokušava pronaći najbolju opciju, no osim deklarativne, konkretna podrška izostaje. Intervnetni otkup koji se provodi u bosanskohercegovačkom entitetu - Republici Srpskoj prema riječima uzgajivača stoke nisu dugoročno rješenje. Stručnjaci poručuju neophodna je Strategija na nivou države, a ne ishitrene i nedovoljne mjere za spas domaće proizvodnje.

Podsticaji klaoničarima i uzgajivačima stoke, veća zastupljenost u domaćim tržnim lancima, izvoz mesa u Tursku i pregovori o otpočinjanju izvoza u zemlje EU neki su od prijedloga mjera kojima se pokušava umanjiti trgovinski višak.

“Veoma je važno danas kad imamo viškove da omogućimo da mesoprerađivači otkupljuju meso odnosno stoku od naših primarnih proizvođača , a da se ta finalna roba koju proizvode proizvođači u Republici Srpskoj i Federaciji nađe u našim tržnim centrima”, poručio je Staša Košarac, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Evo danas je takav razgovor bio da se definišu proizvodi na policama, da bi akcije koje sprovode komore ‘Kupujmo domaće’ bile takve da kupci koji žele da kupe kvalitetnije i bolje domaće da oni mogu da prepoznaju to na polici, da ne varamo te kupce”, pojasnio je Nemanja Vasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Mi u svakom slučaju uzimamo to, ali je sigurno za krajnjeg potrošača jako bitno, osim što ima domaće, da ima i konkurentnu, odnosno povoljnu cijenu proizvoda”, rekao je Edin Ibrahimović, izvršni direktor trgovačkog lanca Bingo.

Pozitivno je što se traže rješenje poručuju ekonomski stručnjaci. Ipak mjere koje se predviđaju su ishitrene i nedovoljne, a kao spas potrebno je usvojiti državnu Strategiju.

“U suštini radi se o tome da bi stalno trebalo raditi na tome i imati jednu Strategiju na nivou države koja bi obezbjeđivala i u kriznim vremenima kao što je ovo sada, jedan stabilni tok izvoza, što je veoma bitno. Izvoz je vitalan za sviju nas, za našu privredu”, izjavio je Muris Čičić, ekonomski stručnjak.

Jedna od mjera koju nadležni provode kako bi ublažili negativne posljedice pandemije koronavirusa je interventni otkup koji vrši Vlada Republike Srpske iz sredstava Kompenzacionog fonda za što je obezbijeđeno tri miliona maraka. Nadaju se da će time uvoznici dati veći primat domaćoj proizvodnji. Proizvođači kažu to nije trajno rješenje.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH je izjavio: “Neće oni otkupiti ništa unutar Bosne i Hercegovine, oni će samo mjesec dana da dobiju na vremenu da se ne uvedu prelemani i carine i ponovo ćemo da budemo u problemima”.

“Što se tiče svinjskog mesa neće biti nikakav problem u ovom momentu. Ovaj interventni otkup je dobar potez i on je postigao efekte, ali kod goveđeg mesa očigledno da je ponuda još veća”, rekao je Nemanja Vasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Ima tu niz mjera koje treba konstantno raditi, a ne samo kad dođe do krize i tržišnih viškova”, dodao je Čičić.

Nadležni poručuju da će se razmatrati i mjera zabrane uvoza mesa, ako druge mjere ne donesu poboljšanje po ovom pitanju, a stručnjaci napominju jedino organizovana akcija čitavog procesa može rezultirati konkurentnošću domaćeg proizvoda što će uveliko riješiti trenutne probleme domaćih proizvođača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.