Počinje nastava – škole, djeca, nastavnici i roditelji pod lupom

N1

Do početka nove školske godine ostala su još četiri dana. U Federaciji BiH u školske klupe će učenici od prvog do četvrtog razreda, u nekim školama i peti. Viši razredi nastavu će pratiti online. U Republici Sprskoj sve je redovno, samo su skraćeni školski sati. U HNK škola počinje 7. septembra.

U OŠ Osman Nuri Hadžić u Sarajevu posljednje pripreme pred početak škole. U dvorištu se markiraju udaljenosti na kojim će đaci stajati prije ulaska u učionicu. Sjedit će se po jedno u školskoj klupi, a u razredu može biti maksimalno 15 učenika.

Ove i ostale upute škole su od nadležnog ministarstva dobile jučer. Do ponedjeljka, nadaju se, da će ih i sprovesti. Zajednička briga su novozaraženi nastavnici.

“Ako se desi da je nastavnik zaražen u školi, tada djeca idu u izolaciju, nema dolaska u školu”, rekao je Ševal Dudević, direktor OŠ Osman Nuri Hadžić.

A šta će roditelji koji su u radnom odnosu, a djeca su u izolaciji?

“Vjerujte to nije do škole, roditeljima je rečeno da se moraju snaći dok ovo traje”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Sudeći prema informacijama iz škola i u RS je sve spremno za početak školske godine u školskim klupama. Časovi su skraćeni, a nastava na daljinu biće samo za djecu koja su hronični bolesnici.

“Posebna se pažnja mora obratiti na nastavnike sa hroničnim oboljenjima i trebaju se obratiti ljekarima da procjene kako njihovo zdravlje utiče na odvijanje škole“, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvno RS.

“Očekujemo da će menadžeri škola mjere koje su vrlo jasne, univerzalne, biti primjenjene u potpunosti, a ministarstva da obezbijede dezinfekciona i drugih materijalnih sredstva da mjere budu implementirane u kvalitetno”, kazao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Vlada Hercegovačko neretvanskog kantona je potvrdila: Nastava u ovom kontonu počinje 7. septembra.

“Ključna stvar je da smo našli zajednički okvir za sve škole, nije isto ako imate 1.000 učenika i mnogo veći broj odjeljenja, manje učionica, imamo male škole i velike škole, svaka škola će imati svoj način rada i u skladu sa kriznim planom raditi sa operativnim timom koji će imenovati”, izjavio je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja HNK.

Pred školama je mnogo zahtjeva i obaveza, a vremena malo. Čak i za one koji su u prosvjeti 25 godina i koji pamte i ratne i mirnodobske uslove rada.

“Taj virus je veliki neprijatelj, imaginarni kojeg mi ne vidimo, ali mislim da je sada lakše, barem za mene, situacija je takva i hajmo se prilagoditi. Staviti masku, dezinfikovati ruke i poštovati mjere”, izjavila je Jasmina Rahić, pedagogica OŠ Osman Nuri Hadžić.

Kako će izgledati ova prilagodba pokazat će septembar. Sigurno je da će epidemiološka situacija zbog početka škole biti pod posebnom lupom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad