Katedrala čeka papu: Riječi Svetog Oca čut će svi

Vijesti 06. jun 201508:22 > 08:29
Facebook

Nakon posjete i mise na stadionu Koševo, i kratke pauze, papa Franjo će se zaputiti u centar grada, gdje će posjetiti katedralu Srca Isusova.

Nina Kljenak se nalazi na licu mjesta, a kaže da je u srcu Sarajeva atmosfera potpuno drugačija od one koja trenutno vlada na stadionu Koševo.

”U ovim trenucima grad je prazan, ali situacija će se promijeniti u poslijepodnevnim satima kada se očekuje dolazak pape. U 16:20 papa će se susresti sa sveštenicima. U katedrali će se upriličiti specijalni program, a inače je vladao veliki interes kako bi se susreli sa papom na ovom mjestu”, izvijestila je Nina Kljenak.

Inače, zaprimljeno je preko 1.400 prijava za susret s papom u katedrali, ali samo 600 najsretnijih će imati priliku biti na sjedećim mjestima. Ipak, organizatori su osigurali da papinu poruku iz katedrale čuju svi koji se u tom trenutku nalazili na najprometnijem dijelu Sarajeva.

Ovo je drugi poglavar katoličke crkve koji će posjetiti katedralu Srca Isusova. Ivan Pavao II je 1997. je bio na istom mjestu, a u čast njegove podrške i zalaganja za građane BiH u toku radnih godina i poslije, Ivanu Pavlu drugom je podignuta bista ispred ulaza u katedralu prošle godine.