Lideri opozicije u Crnoj Gori pozvali pristalice da slave mirno i dostojanstveno

Vijesti 01. sep 202018:22 > 19:08
Reuters/Goran Tomasevic

Iz Crne Gore i daslje pristižu vijesti o verbalnim i fizičkim napadima na pripadnike nacionalnih manjina i aktualne vlasti, nakon parlamentarnih izbora, koje mnogi nazivaju historijskim. Pobjednici izbora ograđuju se od ovakvog načina slavlja i pozivaju simpatizere i pristaše na mir i dostojanstveno slavlje u svojim domovima.

“Turci selite se odavde, neće vas više biti”, kamionske sirene, upotreba oružja, demolirane prostorije DPS-a i SDA samo su dio slavljeničke atmosfere u Pljevljima. Mještanin Emir Pilav, nekadašnji član Bošnjačke stranke, kaže da je bio meta fizičkih napada pristalica opozicionih stranaka

Četnička obilježja i pjesme odjekivali su sinoć i ulicama Podgorice. Iz Bošnjačke stranke, koju su pozvali da bude dio nove parlamentarne većine, poručuju kako očekuju reakciju države.

“Sinoć smo svjedočili da su bile održane nenajavljene litije i u Beranama, Bijelom Polju, Podgorici, Baru i na tim skupovima je zaista prisutna ikonografija na koju ne možemo ostati ravnodušni. Skandiraju se četničke pjesme, nose se fotografije ratnih zločinaca i to je nešto što Crnoj Gori u ovom trenutku ne treba”, ističe Adel Omeragić, Bošnjačka stranka.

Nakon burne noći reakcije iz pobjedničkog tabora. Osuda nasilja i preporuka pristalicama da kraj 30-godišnje vladavine DPS-a proslavljaju mirno. Iz građanskog pokreta URA, kao sastavnog dijela koalicije “Crno na bijelo”, čija četiri mandata su presudila u formiranju nove parlamentarne većine, ovakve proslave smatraju neprimjerenim.

“Odmah nakon ovog intervjua sa vama ja idem u Pljevlja da sretnem građane koji su bili izloženi ispadima pojedinaca, ne znam u kojoj mjeri, ali to je nešto što je neprimjereno ( N1: Je li bilo na nacionalnoj osnovi?) Pa sigurno je bilo, ali ne možemo sad zbog jednog izlovanog slučaja da dovodimo u pitanje sve ono što je volja građana Crne Gore. Ja apelujem i osuđujem, najoštrije osuđujuem bilo kakve nacionalističke ispade sa bilo koje strane i pozivam da se ljudi suzdrže. U svakom slučaju mislim da trebamo da budemo odgovorni. Incidenti u ovom trenutku odgovaraju ljudima koji su ostali u manjini”, tvrdi Dritan Abazović, Crno na bijelo.

“Osuđujem svaki vid revanšizma na ulicama crnogorskih gradova i svaki pokušaj napada na pristalice i simpatizere DPS-a, SDA ili predstavnika stranaka manjinskih naroda jer naša pobjeda nije zasnovana na bilo kakavom revanšizmu, nije zasnovana na bilo kakvoj vrsti osvete i ako bismo to počeli raditi kao što su radili oni, onda bismo bili isti kao i oni ili gori od njih”, smatra Milan Knežević, lider DNP .

Nakon incidenta u Pljevljama sve je zamirisalo na novi pucanj, ali onaj u demokratiju i početak novih devedesetih, smatraju pojedini analitičari, drugi pak tu vide režiranu priču.

“Ako zaista unutar Đukanovićeve strukture pribjegavaju takvim stvarima to bi za Crnu Goru bilo katastrofalno, mislim da to ne bi trebalo da rade. Uzdam se i u ove pozive lidera buduće vlade koji su tražili da građani ostanu kućama i ja vjerujem da će se ta nova vlada formirati vrlo brzo i na miru”, kaže Marko Vešović, novinar agencije Dan.

Između poziva za mir i slavlja u vlastitim domovima, čekanja na razrješenje aktuelne situacije i polaganja zakletvi nove vlade koja obećava slobodu i novu Crnu Goru stanovnici Pljevlje, kaže Pilav sa početka priče, ulaze u još jednu neizvjesnu i tešku noć sa pitanjima hoće li Crna Gora i dalje biti njihova domovina. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad