Memorijalni centar: Najave "novih Srebrenica" prijetnja svim žrtvama genocida

Vijesti 02. sep 202011:00 > 11:02
N1

Memorijalni centar Srebrenica danas je upozorio na neprihvatljivost napada iz mržnje, raspirivanje nacionalne, etničke i vjerske mržnje, usmjerene protiv pripadnika bošnjačkog naroda i građana islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, posebno reagujući na poruke u mjestu Pljevlja kojim se poziva na "nove Srebrenice".

“Zločin genocida u Srebrenici je završna tačka genocidne operacije, ‘etničkog čišćenja’ i pokolja bošnjačkog stanovništva na području istočne Bosne koja je trajala od marta 1992. do jula 1995. godine. Njoj je prethodilo nekoliko godina žestoke kampanje dehumanizacije Bošnjaka od strane tada vodećih medija sa sjedištem u Beogradu, političkih govora i skupova na kojima se platforma za poruke davala onima koji nisu zazirali od poziva na ubijanje i ‘istorijske osvete’. Naša dužnost je, da u ovom kritičnom momentu nestabilnosti, upozorimo i damo svoj doprinos prevenciji jačanja nasilja i netrpeljivosti prema bošnjačkom stanovništvu u Crnoj Gori”, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

VEZANE VIJESTI

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su naglasili da su o praksama ranijih prijetnji o “ponavljanju Srebrenice” u Novom Pazaru i Sjenici upozoravali u Izvještaju o negiranju genocida za 2020. godinu.

“Poruke ‘Turci selite se’ i ‘Polećela crna ptica, Pljevlja bit će Srebrenica’ opasno je djelo pojedinaca i političkih grupa, koje smatraju da su, nakon izbora, dobili odriješene ruke za napade na manjinske skupine u svojoj zajednici. S pažnjom ćemo pratiti događaje u Crnoj Gori, imajući u vidu našu dužnost koju imamo kao institucija na polju prevencije genocida i prenošenju naučenih ili nenaučenih lekcija iz Srebrenice u svijet”, zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad