Turković-Darmanović: Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu Srebrenice

Vijesti 03. sep 202011:18 > 11:21
Fena

Ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je 2. septembra telefonom sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, koji ju je informirao o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Turković je izrazila zabrinutost za stanje u toj zemlji, posebno u Pljevljima, gdje su zabilježeni incidenti, provokacije i napadi, te zamolila da se učine dodatni napori da se zaštite prava građana i njihova imovina.

VEZANE VIJESTI

“Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. vijeku. Molimo da se ljudi zaštite, jer niko ne može biti napadan zbog svog nacionalnog i političkog opredjeljenja. Smatram da ovakvim pojavama može ozbiljno biti ugrožena sigurnost cjelokupnog regiona”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je u proteklim decenijama uloženo suviše energije i vremena da bi se mogli tolerisati radikalni nacionalistički potezi, koji prijete ugrožavanju mira u regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad