Iz Bosne i Hercegovine protjerano još 36 osoba

Vijesti 03. sep 202014:51 > 14:54
Ilustracija

Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca na području Bosne i Hercegovine, a posebno na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Srednjobosanskog Kantona, saopćeno je danas iz ove Službe.

Kako je navedeno u saopćenju, na području općine Travnik, službenici Službe uz asistenciju policijskih službenika MUP-a SBK/KSB provode pojačane operativne aktivnosti odnosno kontrolu objekata u kojima borave migranti s ciljem utvrđivanja legaliteta i kontrole kretanja migranata, te su pronađena 34 migranta koja su bila predmet rada Službe.

”Takođe, Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije, udaljila 36 stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine. Predmetnim licima, prethodno su izrečene mjere protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar. Među udaljenim licima je 15 državljana Pakistana, osam državljana Bangladeša, dva državljana Avganistana te 11 državljana Turske. Osam državljana Turske vraćeno je u Republiku Tursku, dok su ostala lica, s obzirom da je u postupku utvrđeno da su prethodno boravila na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa odredbama Sporazuma o readmisiji, vraćena u Republiku Srbiju.

Tokom mjeseca augusta predmetom rada Službe bilo je 2297 lica, od kojih je 2226 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. Kao rezultat pojačanih aktivnosti Služba je tokom augusta izrekla 71 mjeru protjerivanja. Trenutno u privremenim prihvatnim centrima boravi 6594 migranta”, saopćeno je.

Iz Službe su naveli da je samo u proteklih sedam dana predmetom rada Službe bila su 680 migranta od kojih su 545 iskazala namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U istom periodu Služba za poslove sa strancima izrekla je mjeru protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine sa zabranom ulaska i boravka za 35 lica od kojih je 14 državljana Bangladeša, 3 državljana Pakistana, 13 državljana Turske, jedan državljanin Maroka, dva državljanina Srbije i dva državljanina Avganistana. Navedena lica stavljena su pod nadzor u Imigracioni centar do njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima, i dalje kontinuirano nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad