"Moja porodica proganjana jer sam se suprotstavljao vladavini Mila Đukanovića"

Vijesti 04. sep 202017:53 > 18:00
N1

U Sarajevu je održan skup potpore Bošnjacima u Crnoj Gori. Prvotno okupljanje bilo je na Bentbaši, nakon čega su okupljeni u koloni trubeći kroz glavni grad Bosne i Hercegovine, s razvijenim zastavama izrazili potporu bošnjačkoj, ali i drugim nacionalnim manjinama. Od prosvjeda se ogradila Udruga “Zavičajni klub Pljevljaka i prijatelja u BiH”, s porukom kako nisu ni organizatori, ni suorganizatori događaja.

Okupljeni građani glavnog bh. grada nisu mnogo govorili o situaciji u Crnoj Gori, niti o političkim kalkulacijama. Uglavnom, fokusirani su bili na izraze podrške, žele da se ne ugrožavaju ni imovina, ni životi Bošnjaka u susjednoj zemlji.

U nedostatku adekvatnih reakcija vladajućih struktura, želimo reći da se Bošnjacima i svim drugim nacionalnim manjinama u ovoj regiji mora garantovati puna sigurnost imovine i života. Ono što imamo predstavlja pokušaj nagovještaja nastavka politike koju smo imali u periodu od 1992. do 1995. godine“, istakao je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta.

Tokić, kao predsjednik Bošnjačkog pokreta, koji stoji iza organizirane aktivnosti u Sarajevu, upitan da li skup sugerira konkretnu političku podršku određenim opcijama u Crnoj Gori, negira takvu povezanost.

Vi ste uočili da nisam spominjao ni Đukanovića, ni bilo koju političku stranku. Govorio sam o oblicima politike koja se pojavila u Crnoj Gori, i naše su informacije bazirane na suradnji Bošnjačkog pokreta i Bošnjačke stranke“, naveo je Tokić.

Jedan od prisutnih na skupu bio je i aktivista iz Crne Gore, Demir Hodžić, koji je odlučio ipak poslati političku poruku baziranu na kritici Mile Đukanovića i DPS-a, partije koja po svemu sudeći, u skupštinskim klupama Crne Gore će ubuduće sjediti kao opoziciona.

Moj brat je prije tri dana kao Bošnjak napustio Crnu Goru, jer kao doktor koji je završio u Tuzli nije mogao u Crnoj Gori dobiti specijalizaciju jer sam se ja suprotstavljao vladavini Mile Đukanovića. Moja porodica i ja smo proganjani, ali hvala Allahu dobio sam sve procese“, rekao je Demir Hodžić, aktivista iz Crne Gore.

Hodžić vjeruje u politički put Dritana Abazovića, lidera URA-e, koja se svih ovih dana našla na meti i pohvala i kritika zbog odluke da buduću crnogorsku vlast formira bez DPS-a, političke strukture koja decenijama vlada u toj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad