Baralija za N1: Stiče se dojam da ni ministar ni premijer HNK ne znaju šta rade

Vijesti 07. sep 202018:55 > 18:58
N1

HNK je u novu školsku godinu ušao svakako - samo ne pripremljen, ocjena je to Irme Baralija, potpredsjednice Naše stranke u Mostaru i profesorice. Ona je gostujući u Danu uživo na N1 govorila i o obostranim razmiricama sa ministrom obrazovanja HNK Rašidom Hadžovićem.

U HNK je počela nastava, a sa novom školskom godinom došla su i nova pravila. Nastava će se realizovati preko dva modela, nadležni tvrde da slušaju preporuke i stavove – ali mnogo roditelja je zbunjeno i negoduje.

“Čini mi se da je HNK ušao svakako – samo ne pripremljen. To je stav roditelja koji su se oglašavali preko raznih udruženja. Ja sam političke funkcije, kao i roditelj, profesorica u obrazovanju, nisam pretjerano htjela da se oglašavam u prvom periodu, s krajem prošle školske godine. Nije mi se činilo korektnim da u kriznoj situaciji dajem osvrte i komentare. Bilo bi korektno da se pusti neko vrijeme”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Stiče se utisak da je Mostar podijeljen i po ovom pitanju. Da li djeca trebaju u klupe?

“Možemo razgovarati da li je bolje ili nije, da nisu okolnosti kakve jesu. Govorimo o konkretnim stvarima koje se događaju cijelo ljeto, pogotovo u HNK. Zbog klime, puštali smo djecu na bazene, dozvolje su razna okupljanja, imate tržne centre koje rade, kafiće. Učenici su, čini mi se, prvog dana iako su ih odvajali u razredima – na kraju zajedno došli na kafu. Mi imamo takakv kontekst. Svi su svjesi okolnosti, gdje je sve dozvoljeno, a onda se komplikuje situacija u razredu”, rekla je.

Kazala je da se plan nije iskomunicirao na vrijeme, a da su nastavnici, roditelji i učenici proveli veći dio ljetnog raspusta ne znajući šta će biti odluka na kraju i u kojem će razredu završiti koje dijete, koliko će trajati nastava i slično.

#related-news_0

Roditeljima predstavlja problem organizacija, budući da rade, treba se organizovati i za čuvanje djece, za prevoz i slično.

“Kakav god plan ili model usvojili – ovo je vanredna situacija. Ne može biti kao prije. Cijenili bismo da nas je na vrijeme obavijestilo da se možemo organizovati. Utisak koji smo stekli nakon poteza koje su povlačili i premijer i ministar obrazovanja je da ni oni ne znaju šta rade”.

O spornom snimku i uvredama

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja je na svom Facebook profilu postavio anketu gdje je tražio mišljenje kako djeca treba da pohađaju nastavu. Prema mišljenju gošće N1 – on je to radio među svojim prijateljima, a ne preko ministarstva.

#related-news_0

“To je element koji je dodatno razljutio roditelje i građane Mostara”, kazala je. Hadžović je na svom profilu podijelio i snimak gostovanja sa jedne radio stanice, u trajanju od 45 sekundi – zbog čega ga je ona optužila za linč. Snimak je sadržavao mnogo uvredljivih komentara.

“Meni je teško palo kada je taj namontirani snimak, to nije minut koji je tekao kako jeste, nego namontirane četiri izjave od intervjua od sat vremena. Radio se s namjerom i ciljem da me diskredituje. Pozadina je politička. Da je intervju sporan – zašto su se pomučili, sijekli i tražili četiri rečenice koje u kombinaciji insinuiraju nešt. Nije problem ni to, svjesna sam da kada se uključite u politički život – svjesni ste prljavih igara. Ali nisam spremna da se takvim stvarima bavi ministar u Vladi HNK, imajući u vidu kompletnu krizu”, pojasnila je. 

Baralija je rekla da joj je najgori dio priče što je ministar, kao osoba koja je na funkciji, nije zaštitio i ogradio se od uvreda i komentara te najoštrije osudio takav jezik.

Gošća je rekla da je politika od Mostara napravila grad slučaj, ali da će ona sa svojom strankom, Našom strankom, te SDP-om s kojim je u koaliciji u Mostaru naći put do glasača. Istakla je kako će biti kandidat na izborima u svojoj lokalnoj jedinici, Stari Grad Mostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad