Mirko Šarović za N1: Šta se krije iza Dodikovog plana za ambasadu BiH u Izraelu

Vijesti 08. sep 202008:41 > 09:08
N1

Mirko Šarović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke, rekao je za N1 da je i on bio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, ali se nikada nije služio stvarima kojima se služi Milorad Dodik u pokušaju da svoje ime ukloni s te liste.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kazao je da je Dodiku i ovaj put bio potreban sam povod za nove tenzije.

‘Vjerovatno je bitan samo povod za tenzije Dodiku, on je kao riba i samo u tenzijama normalno funkcioniše. Ne može biti nacionalni interes dva-tri stručnjaka koji dođu ovdje i savjetuju vas. To je zadatak stručnjaka kojih nema samo u IFES-u kojih ima i u drugim organizacijama s kojima se radi. Ako nema tenzija, Dodik nije bitan i ne može da ostvari tu ulogu koju vidi u samo takvom ambijentu. To je bila jedna igra”, ispričao je Šarović za N1.

Govoreći o inicijativi da se ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem, gost Novog dana kazao je da je cilj da se odobrovolje Amerikanci.

”I ja sam bio na crnoj listi, ali nikad se nisam služio takvim stvarima. On vjerovatno želi da se pozicionira kao važan faktor. U jednom pitanju kojem on nije dorastao, on se našao kao neko ko bi sada predložio premještanje ambasade BiH. Šta će stvoriti? Ništa, samo nove tenzije. O tome će se pričati i to je ono što njemu treba. Zna koliko je to osjetljivo pitanje, toliko važno da ni Evropska unija ne može da presječe. On će da pravi scene i u ovakvom sistemu nesavršenom kao što je naš, on za neke ljude može da bude heroj”, naglasio je Šarović za N1.

N1

Ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa?

‘Ovo nema nikakvog smisla i nikakve veze s vitalnim interesima jednog naroda u Bosni i Hercegovini na bilo kakav način. Gomila laži koje su iznijeli na sjednici Narodne skupštine poslužile su kao paravan ”, rekao je Šarović u gostovanju na N1.

Gost N1 je govorio i o migrantskoj krizi koja ne prolazi, zaštiti granica i švercu u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine i ostalim aktuelnim temama.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je dvotrećinskom većinom podržala izjavu člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika kojom se potvrđuje da je odluka donesena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. avgusta 2020, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Tako je Memorandum o saradnji CIk-a i američkog IFES-a stavljen van snage, uprkos podršci dva člana Predsjedništva BIH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Sjednica je bila burna, često neprimjerena parlamentarnoj diskusiji. Milorad Dodik najviše je govorio, a iznosio je ocjene da je Draško Stanivuković pobačaj, luzer, nedonošče, dok je za Mirka Šarovića rekao da ima hinjsku facu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad