Palmer sa članovima Predsjedništva: Ponovljena aktivna podrška SAD-a BiH

Vijesti 09. sep 202014:56 > 15:02
Predsjendištvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera.

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, 25. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedništvo BiH

“Ovaj istorijski događaj je imao ključnu ulogu u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći i partnerskoj ulozi SAD-a u sprovođenju ključnih refomi. Ponovljena je posvećenost rješavanju pitanja od značaja za prosperitet zemlje, koja je u fokusu djelovanja Predsjedništva BiH”, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

VEZANE VIJESTI

Palmer je ponovio aktivnu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi, jačanju demokratije i vladavine prava, navodi se.

“Opredjeljenost Predsjedništva BiH je da se nastavi saradnja na sprovođenju paketa socio-ekonomskih reformi, borbi protiv korupcije i borbi protiv trgovine ljudima, rečeno je na sastanku”, stoji u saopštenju ove institucije.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da u Bosni i Hercegovini postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju evropska budućnost zemlje, a kako je saopćeno, pozdravljen je napredak koji je učinjen na evropskom putu Bosne i Hercegovine pod liderstvom Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH

“Poseban fokus je stavljen na posljedice koje je na globalnom nivou izazvala pandemija virusom Covid-19. Razgovarano je o negativnom uticaju pandemije na ekonomsku stabilnost i prosperitet, te modalitetima za oporavak i obnovu ključnih segmenta ekonomije”, poručili su iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano o migrantskoj krizi, kao i modusi za prevazilaženje postojeće situacije i iznalazak održivog rješenja.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na susretu ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu, te na pomoći i podršci u rješavanju ključnih pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad