"Ne pitaju premijera RS za bolnicu, našem ne daju da promijeni košulju tri dana"

Vijesti 09. sep 202020:38 > 20:39
N1

"Nemate uopšte nijedan sličan slučaj kada su u pitanju Hrvati. Odnos prema generalima našim je takav da žele da izjednače sve tri strane. To je najbolniji dio. Niko neće zovnuti premijera RS i pitati kako je nabavio bolnicu, ali hoće tri dana držati uhapšenim našeg premijera. Ne daju mu ni da košulju promijeni tri dana. Neće se stvari dekriminalizirati tako što ćete okrivit jednog premijera koji nije kriv", izjavio je u večerašnjem Pressingu na N1 lider SDA Bakir Izetbegović.

“Gospodin Kukić, treću godinu odgovara na to što je na upit da li će podržati tamo neko zapošljavanje, kazao: Ma ja. Nije rekao ni da hoće ni da neće. Dok je bio u SDA bio je stalno kriminaliziran, kada je izašao iz SDA potpuno su ga zaboravili. Otkako je izašao iz SDA niko ga ni za šta nije izabrao. Niko nije odgovarao za aferu “Potkivanje”, za “Dva papka”. Dodik je nedvosmisleno udario na pravni sistem, praveći referendum, jedva su ga nagovorili da dođe na kafu pa da mu to amnestiraju i oproste. Istovremeno Kukića procesuiraju zbog “ma jah””,  kazao je u Pressingu na N1 Bakir Izetbegović, lider SDA.

Kaže da je odnos prema bh. generalima takav da se pokušavaju izjednačiti sve tri strane.

Nemate uopšte nijedan sličan slučaj kada su u pitanju Hrvati. Odnos prema generalima našim je takav da žele da izjednače sve tri strane. To je najbolniji dio. Niko neće zovnuti premijera RS i pitati kako je nabavio bolnicu, ali hoće tri dana držati uhapšenim našeg premijera. Ne daju mu ni da košulju promijeni tri dana. Neće se stvari dekriminalizirati tako što ćete okrivit jednog premijera koji nije kriv“. 

VEZANE VIJESTI

Saslušana je i vaša supruga?

“Nema njene uloge u aferi Respiratori. Ona nije konsultovana u toj aferi, ni na koji način. Pitali su je neke stvari u vezi člana 10., nabavke mislim. Nikakvog ni razloga nije bilo da je pozivaju, niti se mogu uhvatiti za nešto kada je ona u pitanju”.

Nikada neće raditi drugim dvjema stranama ono što rade Bošnjacima. Sada pokušavaju da uklone Debevca. Nisam ja birao koalicione partnere koji će nas nazivati “ustašama i balijama”. Mogli smo da ne pravimo vlast, on bi to volio. I sad kad je ima, gleda da je uspori“.

Lagumdžija kaže da ste doveli u ćorsokak Bošnjake?

“Ovaj zadnji ministar je neko zajedničko rješenje i mi nismo pristali godinu dana da ga imenujemo dok nije došao prihvatljiv čovjek. Bošnjaci imaju tri ministarstva, to su tri bitne tačke s kojih se u ovakvim vremenima brani BiH, njen ugled i imidž”, kazao je Izetbegović.

Stanje koje su zatekli kada je Zvizdić preuzeo Vijeće ministara BiH je bilo vrlo loše.

“Mi smo zatekli stanje, kada je Zvizdić preuzeo VM, koje je bilo vrlo loše a koje je kreirao gospodin Lagumdžija radeći sporazume sa SNSD-om. Da SDS nije pristao da uđe u vlast i prepusti par pozicija, imali bismo i danas to stanje. Mi uopšte nismo zadovoljni, ali smo to mogli dobiti”.

“Nećemo dati UIO, ali je nećmo moći ni uzeti. SDS se složio da zato uđe u vlasti. Ostaće “status quo”, nisam siguran da to neko može promijeniti, ni Houdini da dođe”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad