Ko tebe Nacrtom, ti njega Prijedlogom

N1

Ko tebe Nacrtom, ti njega Prijedlogom. Ukratko bi se tako mogla nazvati saga ekonomsko-socijalnih partnera u FBiH i donošenja Izmjena Zakona o radu u doba pandemije koronavirusa. Savez samostalnih sindikata BiH koji vodi Selvedin Šatorović, pripremio je prijedlog Izmjena koji su prvo vidjeli mediji, pa će onda partneri, Vlada FBiH i poslodavci. Ova inicijativa sindikata za Vladu FBiH je komična.

Nakon julskih protesta koje je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatoroviča ocijenio uspješnim, jer su, kako on tvrdi zaustavili hitni postupak donošenja Izmjena Zakona o radu u FBiH, na redu je novi potez. Šatorović kaže da je ekspertski tim Sindikata pripremio prijedloge Izmjena Zakona o radu koji će zaštititi radnike. U 14 tačaka koje bi mijenjale postojeće članove Zakona, Šatorović kaže, da bi se izmjenama zaštitili radnici, a prihvatljiv je za Vladu i poslodavce

“Očekujemo da će ovdje proraditi razum. Mi ovdje moramo razmišljati o interesima radnika i da će neki lični animozitet koji premijer ima spram predsjednika Sindikata biti stavljen u drugi plan, imajući u vidu da je ovo ipak u interesu radnika i građana”, poručio je Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH.

VEZANA VIJEST

I logično nakon prijedloga Saveza samostalnih sindikata, kada je u pitanju Zakon o radu, čekala se reakcija Vlade FBiH. No ona prva reakcija, nije dobra.

Za savjetnika premijera FBiH Fadila Novalića, prijedlog iz Sindikata je komedija, jer inicijativa se prezentuje medijima, a da ekonomsko-socijalni partneri nisu ni upoznati o prijedlogu. Hurtić kaže i da prijedlog koji je izradila Vlada ima manjkavosti, ali da Zakon štiti prava radnika, upravo u segmentu zaštite na radu i u slučaju smanjenog profita kod poslodavca. Zakonom, kaže moraju biti obuhvaćeni svi, kako bi jednako podnijeli ekonomske posljedice pandemije, pa i sam predsjednik Sindikata.

“Postoji još nekoliko instituta koje treba uključiti, posebno detaljno doraditi pravo radnika da radi od kuće. Posebno razraditi pravo radnika da ima pravo na skraćeno radno vrijeme za određenu platu, dakle ne umanjeno. Veoma važno je da osiguramo da oni koji su najviše profitirali u ovom momentu od tzv. koronakrize, prije svega uposleni u javnoj upravi, kao što je upravo i taj Šatorović, koji je primio sve regrese itd., podnesu isti teret tih budućih kriza”, rekao je Zlatko Hurtić, savjetnik za ekonomska pitanja premijera FBiH.

Treći ekonomsko-socijalni partner, poslodavci pitaju se, da li je uopšte SSS BiH izradio ovaj prijelog, jer Selvedina Šatorovića ne smatraju partnerom za razgovor, koji se po njima predstavlja kao car Šćepan mali.

#related-news_0

“To je potpuno nelegitimno tijelo i osoba i mi apsolutno ne želimo da se ni na koji način referiramo”, izjava je Mladena Pandurevića iz Udruženja poslodavaca FBiH.

18 granskih sindikata su partneri za razgovor na ESV-u, kaže Pandurević. Vladin prijedlog Zakona o radu uz konsultacije sa poslodavcima i Sindikatom, bio je prihvatljiv za sve.

“Taj tekst je jedan kompromis između SSS, odnosno 18 granskih sindikata i delegacije Udruženja poslodavaca i kao takav je otišao od strane Vlade u parlamentarnu proceduru. Zašto je Sindikat povukao tu saglasnost naknadno, nije mi jasno”, dodao je Pandurević.

Očigledno da ni Vlada, ni poslodavci neće biti partneri Šatoroviću oko dogovora za prijedloge koje je danas prezentovao. U Vladi smatraju da su potezi i sa protestima i prijedlozima koji su došli od Šatorovića, reakcija na posljednji član vladinog prijedloga koji ima za cilj usklađivanje kolektivnih ugovora sa Zakonom, što ne žele članovi sindikata zaposleni u javnom sektoru, kako bi zadržali sve privilegije.

Šatorović sa druge strane poručuje da će ukoliko se njihov prijedlog ne prihvati ili usvoji Vladin prijedlog, svako odgovarati za svoje posljedice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad