BiH ima dva ključna resursa i prema oba se odnosimo nemarno

Vijesti 10. sep 202019:14 > 21:35
N1

Nema opravdanja za nemar kada je riječ o zaštiti ugroženih vrsta. Ljudi uništavaju prirodu brzinom koja do sada nikad nije viđena, upozoravaju naučnici. Katastrofalan je pad broja životinjskih vrsta u manje od 50 godina, a Bosna i Hercegovina ni počemu ne odudara od ostatka svijeta. Mini hidrocentrale pogrebna su preduzeća za rijeke, odavno poručuju eko aktivisti.

Ubrzano uništavanje prirode, za šta je glavni krivac ljudski faktor, katastrofalno utiče ne samo na populaciju divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života, upozoravaju iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

“Izvještaj o stanju planeta 2020. ističe kako ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Ne možemo zanemariti dokaze pred nama jer je ozbiljan pad populacija divljih vrsta upozoravajući znak koji ukazuje na kvar sustava”, ističe Marco Lambertini, generalni direktor Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Prema izvještaju najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosistema. BiH ima dva ključna resursa, šume i vode. No i prema jednom i drugom odnosimo se nemarno.

“Što se tiče slatkovodnih eko sustava tu se pojavljuje problem malih hidroelektrana koji je zapravo najočitiji problem. Male hidroelektrane nisu nikom od koristi, male hidroelektrane ne doprinose smanjenju stakleničkih plinova ili doprinose minimalno, male hidroelektrane su neprofitabilni projekti”, smatra Zoran Mateljak, WWF Adria.

Prema podacima udruženja Eko akcija u BiH je do sada u pogonu 108 mini hidroelektrana, a ukupan broj planiranih ili u izgradnji je 339. Brojna su udruženja građana koja pokušavaju zaustaviti gradnju, najčešće protestima. Prije tri godine hrabre žene Kruščice u svom malom selu spriječile su gradnju malih hidroelektrana. 500 dana i noći branile su je svojim tijelom. I građani Foče su iskazali svoj bunt zbog izgradnje mini hidroelektrane na rijekama Mala i Velika Bjelava. A svoju borbu nastavlja i Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice. Naime, članovi ovog udruženja su podsjetili da, iako su dozvole za rad mHE na rijeci Doljanki izdate suprotno važećim zakonima, institucije BiH ne reaguju niti uklanjanju uočene nepravilnosti, što u konačnici za posljedicu ima uništenje rijeke Doljanke.

“Kada iscrpimo sve pravne lijeko u BiH u slučaju da ne ostvarimo svoj cilj opet idemo dalje, ostvariti ga na međunarodnim sudovima. Također naše udruženje čiji članovi su odgovorni građani koji razmišljaju o zaštiti prirode i okoliša ne može dopustiti pojedincima koji donose značajne odluke u ovoj državi da se ponašaju neodgovorno na kršenja zakona i procedura ćemo i dalje ukazivati sa namjerom da oni koji su kršili zakone, zlupotrijebili svoj položaj i ovlasti budu procesuirani i sankcionisani”, navodi Naza Spahić,Udruženje građana “Za Doljanku”.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u junu Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana.

“Vlada, državne institucije su prepoznale ovaj problem, no trebamo ustrajati da se to provede, često stanemo na pola puta i ne dovršimo posao tako da zakone moderniziramo, međutim ne napravimo taj iskorak koji bi zaista donio promjenu na terenu”, kaže Mateljak.

Ovaj izvještaj dolazi nekoliko dana uoči 75. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kada se očekuje da će svjetski čelnici razmotriti napredak postignut u postizanju ciljeva održivog razvoja, Pariskog sporazuma i Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad