SZP zahtjeva posebnu sjednicu NSRS o aferi "papak"

Vijesti 08. jun 201514:17 > 14:23
Fena

Poslanici Saveza za promjene danas će predati zahtjev za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o aferi "papak“, odnosno, kako tvrde, kupovini poslanika prilikom formiranja skupštinske većine i Vlade RS-a.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je na pres-konferenciji u Banjoj Luci potvrdio da su prikupili potpise 39 poslanika koji su podržavali zahtjev za sazivanje sjednice te na zajedničkom sastanku usaglasili i informaciju za raspravu o ovoj tački.

Govedarica je kazao da su se obratili i Specijalnom i Okružnom tužilaštvu RS-a te direktoru policije RS-a za dostavljanje informacija o ovom pitanju, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

“Da su nadležne institucije radile svoj posao ne bismo danas imali zahtjev za održavanje sjednice parlamenta, već utvrđenu odgovornost za ovu aferu i predsjednicu Vlade RS-a u zatvoru, što bi se u ovakvom slučaju desilo u svakoj normalnoj zemlji u svijetu”, ustvrdio je Govedarica.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović tvrdi da će dokazati da je aktuelna Vlada RS-a formirana na najvećem obliku korupcije kupovine poslanika u RS-u.

“Ova će sjednica pokazati ko je za to da RS bude normalno društvo, a ko su ljudi koji su umiješani u kupovinu poslanika i koji treba da budu kažnjeni – navodi Borenović uz očekivanje da će nakon ove sjednice doći do promjene skupštinske većine u RS-u na čemu”, kaže, Savez za promjene intenzivno radi.

On sumnja da će vladajuće stranke vjerovatno osporavati materijal za raspravu o ovoj tački, iako je, kaže, kvalitetno sačinjen, i da će im to biti osnov da se u parlamentu ne raspravlja o aferi “papak“.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić očekuje da predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović sazove posebnu sjednicu na zahtjev sadašnje opozicije da bi se raspravila situacija da li je bilo političke korupcije pri sastavljanju nove vlasti u RS-u, jer odgovor na to nisu dale nadležne institucije, iako je on podnio prijavu prije šest mjeseci Specijalnom tužilaštvu RS-a protiv Željke Cvijanović i “N.N.“ osoba.

Najavio je da će na sjednici Narodne skupštine RS-a pustiti audiopapak da bi premijerka RS-a u parlamentu, gdje je položila zakletvu da će raditi u skladu sa zakonom i Ustavom, odgovorila da li je njen glas na snimku na kojem se govori o kupovini poslanika.

“Nemam dilema da to jeste njen glas”, rekao je Čavić i dodao da će uputiti papak na forenzičku analizu da bi se utvdilo da li je autentičan ili montiran, budući da zbog direktne političke kontrole nisu to uradile nadležne institucije.

Poslanik SRSRS Milanko Mihajlica tvrdi da je vlast učinila sve da se ne istraži dokraja “afera kupovine poslanika“ te da je panika u vladajućim redovima i da žele da se o tom pitanju ne raspravlja u parlamentu RS-a.

I poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić podsjetio je da su iz te stranke prvi podnijeli zahtjev za parlamentarnu raspravu o “aferi papak“ te izrazio očekivanje da će nakon toga biti promijenjen odnos prema politici u RS-u.

On je naveo da Vlada RS-a u proteklih 100 dana nije “položila ispit“ jer se još teže živi te da je u RS potrebna nova vlada koja će odgovorno raditi svoj posao.

Inicijativu za sazivanje posebnog zasjedanja parlamanta RS-a su podržali poslanici SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS RS-a, Koalicija “Domovina“, a Govedarica je precizirao da je podršku najavio i nezavisni poslanik Ilija Stevančević.