Preminuo Momčilo Krajišnik

Vijesti 15. sep 202009:17 > 09:20
N1

Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je jutros u Banjaluci, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

On je, podsjećamo, bio zaražen korona virusom.

”Obavještavamo javnost i medije da je jutros 15.9.2020. godine, u 06:00 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem izjavljuje iskreno saučešće porodici preminulog”, saopćeno je iz UKC.

Krajišnik je uhapšen 3. aprila 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, a 27. septembra je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal mu je 17. marta 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. augusta 2013. godine, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad