Oglasio se Milorad Dodik o smrti Momčila Krajišnika

Vijesti 15. sep 202010:48 > 10:53
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je "odlaskom Momčila Krajišnika Republika Srpska ostala bez jednog od njenih osnivača, velikog patriote koji je veći dio svog života žrtvovao za nastanak i opstanak RS".

“Momčilo Krajišnik će ostati upisan posebnim slovima u istoriji naše Republike i našeg naroda u Republici Srpskoj, koji su njegovim odlaskom izgubili iskrenog i pravog rodoljuba”, naveo je Dodik u telegramu saučešća porodici Momčila Krajišnika koji je preminuo jutros u Banjaluci od posljedica zaraze virusom korona.

VEZANE VIJESTI

Dodik je porodici i prijateljima Momčila Krajišnika izrazio najdublje saučešće, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je jutros u Banjaluci od posljedica zaraze korona virusom, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, gdje je bio hospitalizovan 30. augusta.

Krajišnik je uhapšen 3. aprila 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, a 27. septembra je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal mu je 17. marta 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. augusta 2013. godine, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad