Filandra: Ideje Krajišnika su još uvijek apsolutno žive

Vijesti 15. sep 202016:42 > 17:11
N1

Univerzitetski profesor Šaćir Filandra, gostujući u Danu uživo na N1, komentarisao je smrt haškog optuženika Momčila Krajišnika, kazavši da je to doživio krajnje indiferentno.

“Sve je u principu jasno, s obzirom da postoje različiti i formirani narativi o ulozi Krajišnika u ratu u BiH. Sasvim je jasno da je njegov odlazak jedan fizički odlazak koji je presuđen u Hagu. Ono što je, nažalost važno, je da ostaje njegovo djelo, ideje, ostaju  njegovi poštivaoci, ostaje njegova stečevina politička da živi. To je zapravo problem. Problem su ideje koje generiraju Krajišnika”, rekao je Filandra. 

VEZANE VIJESTI

Te ideju su, smatra profesor, apsolutno još žive. One, dodaje, imaju svoje nosioce, prenosioce, zagovarače i profiliraju se.

“Povijest formiranja nacionalnih država na prostoru na kojem živimo još nije završen. Posebno na Zapadnom Balkanu. Te ideje postoje, ali one nisu nešto predominantne u srpskom intelektualnom i političkom korpusu”, istaknuo je Filandra.

Komentarišući zajednički praznik “Dan srpskog jedinstva” koji obilježavaju Srbija i Republika Srpska, kazao je da je neozbiljno ustoličiti jedan praznik, te da je to “čak i za jednog Vučića, koji je majstor političke konstrukcije malo previše da to sad bude jedan veliki praznik.”

“To demonstrira jedan politički pragmatizam koji iz Beograda ide prema BiH, koji je veoma plitak i površan, i sigurno je neučinkovit i neće dati velike rezultate. Sasvim je evidentno da je na sceni danas, uvijek rečeno, ono što je bio program Srpskog kulturnog kluba iz međuratnog perioda iz četrdesetih godina prošlog stoljeća u srpskom kulturnom jedinstvu i nacionalnom jedinstvu kao pretpostavci stvaranja političkog jedinstva. U tom romantičarskom, teoriji nacije, mora se prvo uspostaviti jedno kulturno jedinstvo, jedino jezičko jedinstvo, pa onda duhovno jedinstvo i zapravo iz njega treba da proistekne političko jedinstvo”, naveo je Filandra. 

O ostavci Aljoše Čampare, aktuelnog ministara unutrašnjih poslova Federacije BiH i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, Filandra je kazao, da je SDA najveći i najorganizovaniji politički subjekt u ovoj državi i stanje u toj stranci treba da interesuje svu bh. javnost, Bošnjake posebno.

“Sasvim je evidentno da je SDA u jednoj vrsti krize, da je postala skrelotična, da nema novih ideja, da se njen ideološki profil podrazumijeva, da su njeni kadrovi prilično umorni, zasićeni, ili bogati, ali osjeća se jedna forma postojećeg, postignutog stanja. Jedna uljuljkanost. Kontekst  je takav da ta stranka, radila-ne radila u ovom političkom sistemu, voda ide na mlin te stranke, žargonski govoreći. Ona ima znatnu podršku bošnjačke javnosti”, rekao je Filandra.

Mišljenja je da bi se podizanjem izbornog praga na nekih 5,6, čak i 7 posto, promijenio karakter unutarstranačkih odnosa u samim strankama.

“Ne bi bilo pojedinaca koji na prvoj krivini iskaču vlastiti vagon, kažu da će napraviti novu stranku, poraziti šefa, biti miljenici javnosti…”, istaknuo je Filandra. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad