Inzko: Kako mi je Krajišnik pokazao kartu na kojoj RS ima izlaz na more

Vijesti 15. sep 202018:14 > 18:17
N1

Kada sam 1997. bio kod Momčila Krajišnika, tada kao austrijski ambasador, on mi je pokazao njegovu verziju karte Bosne i Hercegovine. On je imao san da Republika Srpska ima izlaz na more, ali se to nije realizovalo, otkrio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je za N1 komentarisao smrt ratnog zločinca i prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Čuvate li se korone?

VEZANE VIJESTI

Čuvam se. Ja sam u rizičnoj grupi. Sutra idem na testiranje ovdje u Sarajevu, da vidim da li je sve sigurno.

Komentar na smrt ratnog zločinca Momčila Krajišnika? Ko je bio Krajišnika za vas?

Međunarodni sudovi su rekli svoje, tu je situacija kristalno čista. On je odležao kaznu i ne može se o tome diskutovati. Druga stvar koju ne znaju građani, kada sam 1997. bio kod Krajišnika, tada kao austrijski ambasador, on mi je pokazao njegovu verziju karte Bosne i Hercegovine. Uglavnom je bila ista, osim na jugu, gdje je pomjerena granica, a Neum je pripao Hrvatskoj. On je zacrtao liniju prema kojoj bi BiH za Neum dobila more kod hrvatske granice sa Crnom Gorom. On je imao san da Republika Srpska ima izlaz na more, ali se to nije realizovalo.

Kako komentarišete najavu o uspostavljanju Dan srpskog jedinstva?

Već ima dosta praznika, ali sve što je pozitivno može se podržati. Ako taj praznik nije uperen protiv nikoga – neka se onda praznuje.

Da li je to u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom?

To bi se moglo tako gledati, samo ako nije upereno protiv nikoga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad