Za jedne ratni zločinac, za druge glavni čuvar srpskog identiteta u BiH

Vijesti 15. sep 202019:36 > 19:42
N1

Momčilo Krajišnik, osuđeni ratni zločinac i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je u Banjoj Luci, od posljedica Covida 19. Uprkos presudi haškog tribunala Krajišnika u BiH danas pamte na različite načine. Za jedne ratni zločinac, za druge jedan od glavnih čuvara srpskog identiteta u BiH.

Momčilo Krajišnik presuđen je za najteže ratne zločine, istrebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti i to u 35 opština, uključujući Zvornik, Banju Luku, Prnjavor, Bijeljinu, Bratunac, Bosansku Krupu, Sanski Most, Trnovo i Sokolac. Haški tribuanal izrekao mu je u konačnici kazanu zatvora od 20 godina. Bio je član Udruženog zločinačkog poduhvata, najbliži saradnik također, presuđenog Radovana Karadžića.

U presudi Tribunala se, uz ostalo, navodi da je Srpska demokratska stranka krajem oktobra 1992. godine osnovala ratnu skupštinu bosanskih Srba na čelu s Krajišnikom. Skupština je odmah počela sa uspostavom paralelnih struktura vlasti, te 12. maja osnovala i vojsku na čije je čelo je postavljen zločinac Ratko Mladić.

Upravo je Momčilo Krajišnik bio potpisnik šest strateških ciljeva srpskog naroda iz 1992. godine za koje je čak i Ratko Mladić tada ustvrdio kako prdstavljaju neku vrstu genocida.

No Krajišnik se nije smatrao odgovornim iako je presudu prihvatio.

Opširnije u prilogu reporterke N1 Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad