Aleksandra Kokotović odala počast svojoj nastavnici Majdi Spasojević

Vijesti 16. sep 202016:24 > 16:31
N1

Nastavnica likovne kulture od IV do VIII razreda ostavila je neizbrisiv trag u životu umjetnice Aleksandre Kokotović, te je njoj u čast u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba “HOMAGE TO THE SOURCE, tribute to Majda Spasojević”. Izložbu radova, ulje na platnu, posjetioci mogu pogledati do 21. septembra.

Izložbom radova u rodnom gradu, umjetnica Aleksandra Kokotović iskazuje poštovanje nastavnici likovne kulture Majdi Spasojević, koja je pored njene majke, imala izuzetan uticaj na njeno interesovanje za umjetnost, te već u četvrtom razredu osnovne škole, otkriva njen talenat.

“Već dugo postoji jedna ideja u meni, jer ja na nju stalno mislim, da izrazim zahvalnosti i iskažem poštovanje, što sam u par navrata uradila u Beogradu, ali ova izložba mi se činila savršenom prilikom iz razloga što je u mom rodnom gradu u kom sam i upoznala nju”, ističe Kokotović.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Kao apstraktni slikar, Aleksandra kaže kako uvijek komunicira sa svojom dušom, a to potvrđuju i njene kolege.

“Ima tu njenu toplinu, sakrivenu ljepotu. Jako je lijepa naša Aleksandra, međutm unutra treba ući u nju i te slike baš to pokazuju, to poslikavanje, te neke priče, stalno istraživanje”, navodi Adin Hebib, slikar.

“Ono što je karakteristično jeste ta ekspresija koja je pocrtana tim jako brzim potezima i linija i odmjerenim koloritom koji na svaki pogled, svaka slika zasebno jedna stranica neke knjige”, dodaje Adis Lukač, umjetnik.

Seriju slika, ulje na platnu, radila je prošle godine, a inspiraciju pronalazi u duhnosti i različitosti.

“Dugo vremena sam proučavala naučnicu Helenu Blavacku, zatim čitala sam o Aboridžinima i njihovom načinu života koji je na visokom duhovnom stupnju što mene jako privlači. Kao i prošle civilizacije koje su djelovale na vrlo visokom energetskom nivou i kroz sve te razgovore, knjige… nekako sam ušla u tu tematiku i to je ustvari bila inspiracija za ovu seriju”, otkriva Kokotović.

Osim ove izložbe, u rodnom gradu, iza nje je 16 samostalnih izložbi, kako u BiH tako i šire.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad