Kavalec pozdravila procesuiranje slučajeva navodne izborne prevare

Vijesti 17. sep 202011:10 > 11:25
Izvor: N1

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja nedavne napore Tužilaštva BiH i Tužilaštva Brčko distrikta BiH u procesuiranju slučajeva navodne izborne prevare“, izjavila je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

“Suzbijanje izbornih prevara ključna je komponenta u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbora. To je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i kako bi se u potpunosti ispoštovala njihova volja da budu adekvatno zastupljeni, kako je takođe navedeno u svim prethodnim izvještajima o praćenju izbora koje je izdao OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)”, rekla je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Dodaje da Misija poziva nadležne vlasti, uključujući Centralnu izbornu komisiju i tijela za provođenje zakona širom zemlje, da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih djela. Misija poziva i rukovodstva političkih stranaka da provode politike djelovanja u cilju sprečavanja bilo kakvih izbornih prevara iz njihovih redova.

“Misija je spremna podržati svaki proces koji unapređuje izborni integritet i vraća povjerenje građana u izbore”, naglasila je Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad