Zolić: Zašto RS ima za cilj da umanji broj stanovnika BiH

Vijesti 09. jun 201511:43 > 11:51
N1

Entitetski zavodi za statistiku ne mogu se saglasiti o načinu tretiranja takozvanih stalnih stanovnika BiH. Predstavnicima vlasti naše zemlje ne mogu postignuti dogovor u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa stanovništva.

Iz Republike Srpske zahtijevaju da se uvedu i kontrolna pitanja, poput mjesta školovanja i rada, čime bi, smatraju u Federaciji BiH, bili otpisani svi stanovnici koji koji rade ili se školuju u drugim opštinama ili državama.

Popis stanovništva u BiH bio je tema jutra Novog dana, a gost teme bio je prof. dr. Hasan Zolić, statističar, demograf i nekadašnji direktor Zavoda za statistiku BiH

Statistički uredi trebali su se dogovoriti o metodologiji o prisutnom i stalnom stanovništvu. Oni su utvrdili broj prisutnog stanovništva na teritoriji BiH. Od prisutnog stanovnsitva bilo je potrebno da se odredi stalno stanovništvo. Tu su nastali određeni problemi, jer od prisutnog trebaju se izdvojiti popisnice duplikati, ukupno blizu 45.000 od blizu 3.793.000 stanovnika“, rekao je prof dr. Zolić.

Stanovništvo koje 12 i više mjeseci ne živi na teritoriji ono statistički nije stanovništvo te države.

Po mojoj ocjeni, a to je stav i jednog dijela rukovodstva agencije i Federalnog zavoda za statistiku, trebalo bi se ostati na prijedlogu Eurostata“, smatra prof. dr. Zolić.

On je istakao da će se konsenzus teško postići. “Ja postavljam sebi pitanje kakav je cilj gospode iz Republike Srpske da se umanji broj stanovnika za 430.000. Time bi došli na broj stanovnika iz 1965. godine.”

Kvalitet podataka je dosta dobar. Sad je pitanje koliko ce stanovnika izaći iz prisutnog broja stanovnika, a koliko je stalnog stanovništva. Eksperti će pokušati dati još neke preporuke, iako se ne bi trebalo ići dalje od toga. Statistika RS treba prihvatiti te preporuke“, poručio je statističar i demograf Zolić.

Zolić je kazao da nije siguran hoće li rezultati biti do kraja godine. “Jedino ako kolege iz ino tima budu uporni da postignu saglasnost sa statističarima iz Republike Srpske.”

Prof. dr. Zolić je kazao bi u BiH živjelo između 4.500.000 i 5.000.000 stanovnika da nije bilo rata, a da u posljednje vrijeme imamo bijelu kugu i svake godine gubimo 5.000 – 6.000 stanovnika.