U BiH živi 450 Palestinaca, upoznajte jednog od njih

N1

Prijateljske odnose BiH i Palestina njeguju još od vremena bivše Jugoslavije. Iako BiH nije u 135 zemalja koje su priznale nezavisnost Palestine, diplomatski, politički odnosi dviju zemalja nikada nisu dovedeni u pitanje.

Ove odnose dodatno bi trebala učvrstiti današnja posjeta predsjednika Nacionalnog palestinskog vijeća Saleema D.S. Alzanoona Parlamentu BiH.

U raseljeništvu današ živi sedam miliona Palestinaca. Neki su novi dom našli u Libanonu, Egiptu i Jordanu. Amer Al Murdeha, porijeklom iz malog palestinskog mjesta Jafa, svoj dom je pronašao u BiH. U potrazi za diplomom doselio je ‘98. i ostao.

U Jugoslaviji je tada bio pokret nesvrstanih i dosta Palestinaca je ovdje dolazilo studirati, tako i moj otac s njima. Upoznao se sa mojom mamom i eto odatle i ja“, rekao je Amer El Mordeha.

Očevim stopama i Amer je oženio Bosanku – Eldinu iz Gradiške. Imaju dijete. U Sarajevu su pokrenuli biznis. Kaže kako su počeci bili teški, ali se posao polako razvija.

Bez obzira što sam ja Palestinac, Sarajevo prima sve, nema ograničenja. Što se tiče tolerancije, maksimalna je. Otvorio sam kopirnicu prije dvije godine i sve je uredu. Ko hoće raditi, nađe posao”, dodao je Amer El Mordeha.

Kad nas ljudi sretnu kažu da smo kao eurokrem. Neobična kombinacija. Jedna gospođa nas je zaustavila u Mostaru, to smo zapamtili, i rekla ‘Ti si tako crn, a ti tako plava'”, izjavila je Eldina Zekan.

Još 450 Palestinaca živi u BiH. Većinu je na selidbu naveo Palestinsko-izraelski sukob.

Više u prilogu Minele Jašar.