Fond PIO RS: Da li je svaka penzija kredit?

Vijesti 11. jun 201518:09 > 19:19
N1

U izuzetno teškom stanju je Penzioni fond RS. Može li pomoći drugačiji način poslovanja?

Za penzionere koji svakog desetog u mjesecu očekuju minimalnu penziju od 170 maraka, kašnjenje isplate dva dana znači dva dana problema. Za neke i gladi.

Svjesni problema u Vladi RS, najavljuju prelazak na trezorski način poslovanja.

“Prikuplja se u budžet, iz budžeta se daje. Obradu podataka i svega ovoga radio bi Fond, ali on ne bi imao više funkciju isplate”, kazala je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Fond postaje protočni bojler, a novac od doprinosa kao bilo koji novac koji se slijeva u budžet RS. Novca je sve manje, dugovanja sve više.

“Mi smo u teškoj situaciji, dugovanja prema Fondu iznose 405 miliona”, rekao je Ilija Stevančević, predsjednik Odbora za PIO.

Trezorsko poslovanje zahtijeva nove zakone, a doprinosi boljoj kontroli troškova. Doprinijeće, vjeruju u Vladi, i redovnim isplatama penzija, koje kasne, priznaje premijerka.

“Isplate kasne, koji dan, tako da neki koji su zadnji čekaju”, izjavila je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Najprioritenije, kažu ekonomisti, jeste redovna otplata rata stranim kreditorima.

“Posebnog razloga da penzioni fond bude u okviru budžeta RS ne postoji, osim da se vrše realokacije. To može biti opasnost koja će potencijalno ugroziti penzionere”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomista.

U RS je blizu 250.000 penzionera. Za mjesečnu isplatu penzija potreban je 81 miliona maraka. Polovina od potrebnog novca obezbjeđuje se grantovima Vlade i kratkoročnim bankarskim pozajmicama.

Pogledajte prilog Snežane Mitrović.