Urednica "Azre": Facebook je ispušni ventil za frustracije

Vijesti 15. jun 201508:46 > 08:57
N1

Elameri Škrgić-Mikulić, glavna urednica magazina Azra bila je gošća rubrike Press u Novom danu na N1.

Škrgić-Mikulić odabrala je komentarisati pozitivne priče sa naslovnica novina: ”Fudbaleri BiH su pravo nadahnuće i od njih možemo dosta naučiti. Drago mi je zbog Višće i njegovih golova, ali bilo bi mi isto drago zbog bilo koga da je postigao gol”, prokomentarisala je Škrgić-Mikulić pobjedu BiH protiv Izraela u Zenici.

”Imamo djelimičan napredak u nazivanju stanja u zemlji. Ovo je bolest, a ne kriza. Detektovali smo davno šta muči bh. društvo. Više nije vijest da se poslovi dogovaraju na benzinskim pumpama”, generalni je komentar jutrošnje gošće na naslove koji krase naslovnice najtiražnijih novina u našoj zemlji, dodavši da su mediji ali i komletno društvo usavršili proces davanja imena stvarima koje se povezuju sa krizom vlasti.

Kriza je u vlasti, tema je koja se već mjesecima ponavlja i vrti u dnevnim novinama, a Škrgić-Mikulić je to prokomentarisala kroz primjer društvenih mreža.

”Ne znam ko je to tako pametno rekao, ali Facebook, gdje smo najagilniji, postao je ispušni ventil. Tamo prozivamo ljude javno, poimenice, neka lična nezadovoljstva se ispolje. To nam guši nam građanski bunt, odnosno prostor gdje frustracije buknu i nestanu”. Bilo je i razgovora o eventualnim novim političkim strankama na bh. sceni, što je Škrgić-Mikulić ocijenila kao beskorisnim. ”Političko rascjepkavanje nema neku svrhu. Zadatak bi trebao biti poboljšanje života običnog građanina. Tada bi govorili o prosperitetu”.

”Lijepo je da se održavaju Dani Ajvatovice. Dobre su poruke sa tih skupova, a dobro bi bilo kad bi ostala depolitirzirana. Političke konotacije se pojavljuju gdje ne bi trebale”, komentar je na 505 manifestaciju koja je bila na naslovnici Oslobođenja.

BiH 260 zemljotresa registrovano je na području Bosne i Hercegovine ove godine. Kako bi mi reagovali da nam se ponovi situacija iz šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je BiH bila tlo za jake zemljotrese?

”Sigurna sam da bi bosanski čovjek pokazao najbolje u sebi. Kad nam je loše, tada smo najbolji, svi se volimo”, kazala je gošća, dodavši da nije sigurna kako bi se to infrastrukturno riješilo, i kako bi država ko država bila spremna na nove prirodne nepogode.