Krnjić: Penzioneri imaju najviše razumijevanja za poteškoće

Vijesti 15. jun 201508:58 > 09:09
N1

U temi jutra u Novom danu razgovarano je o penzionerima, hroničnom nedostatku sredstava u PIO/MIO fondovima. Direktor FZ PIO/MIO, Zijad Krnjić pojasnio je kako taj sistem funkcioniše i koji su njegovi najveći problemi.

Posljednjih mjesec dana može se čuti da je penzioni sistem u BiH na koljenima. Stižu upozorenja da je odnos penzionera i zaposlenih radnika izjednačen. Šta to znači?

”Sistem funkcioniše tako da penzioneri drže platni sistem. Temeljni razlog je mali broj zaposlenih, odnosno prijavljenih radnika. Siva ekonomija je učinila svoje”.

Da bi sistem funkcionisao, odnos bi morao biti makar četiri zaposlena na jednog penzionera. Da li je to tačno?

“Nije tačna ta informacija. Omjer 1:3 o kojem se priča, bio je krajem osamdesetih. Objektivan omjer je 1:2 ili 1.9:1, ali omjer zaposlenih i penzionera treba uzeti i u visini plata, te stope doprinosa. Možda u Africi 1:4 omjer je moguć, ali kod nas je neodrživ”.

Godina iza nas bila je izuzetno teška za penzionere. Kakvi su sad pokazatelji, mogu li se građani treće životne dobi u Federaciji BiH ohrabriti boljim prognozama za 2015. godinu?

”Mogu reći da se ovaj sistem održava na nerealno niskim penzijama. Penzioneri imaju najviše razumijevanja za poteškoće u društvu. Bolja vremena sporo dolaze, i teško da se šta tu može popraviti. Finansijska nedisciplina se toleriše. Normalno je da se isplaćuju neto plaće, radi se na crno, mininmalac, a to čak rade i institucije vlasti. Vlast direktno utiče na kršenje sistema. Takvo ponašanje nas je dovelo u deficit zbog kojeg ni niske penzije ne možemo isplatiti na vrijeme”.

“Zašto isplate penzija traju i po nekoliko dana, neki penzioneri se žale da penziju znaju dobiti i sa 15 dana zakašnjenja?”

Kao što sam rekao, finansijska nedisciplina. Kad krene isplata penzija mi nekad nemamo sav novac. Da ne bismo problem pravili većim, s isplatom penzija idemo u kontinuitetu. Možda dva do pet posto penzionera je žrtva kašnjenja isplate ali mislim da to toliko nije katastrofalno.