Sud BiH: Sutra završne riječi na suđenju Oliveru Krsmanoviću

Vijesti 15. jun 201511:02 > 11:05
N1

Iznošenje završnih riječi odbrane u predmetu Oliver Krsmanović pred Odjelom za ratne zločine zakazano je za sutra, najavljeno je iz Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je 21. novembra 2011. godine optužnicu koja Olivera Krsmanovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo povrede zakona ili običaja rata.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Krsmanović od proljeća 1992. godine do jeseni 1995. godine, kao pripadnik 2. podrinjske lake pješadijske brigade, izvršio i pomagao u ubistvima, prisilnim nestancima nesrpskog civilnog stanovništva općine Višegrad.

Optuženi Krsmanović je, kako se navodi u optužnici, učestvovao u teškim oduzimanjima fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja snažnih tjelsnih i duševnih bolova i patnji, civilima nesrpske nacionalnosti.

Optuženi Krsmanović je, kako se između ostalog navodi u optužnici, 27. juna 1992. godine, u naselju Bikavac, općina Višegrad, zajedno sa Milanom Lukićem i pripadnicima njegove grupe, učestvovao u nezakonitom zatvaranju 70 civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom ubistvu.

Dalje se navodi da je početkom juna 1992. godine, optuženi Krsmanović u Hotelu „Vilina vlas“ na području općine Višegrad, učestvovao u silovanju Bošnjakinja i drugim oblicima teškog seksualnog zlostavljanja, a koje su protivpravno bile zatvorene u pomenutom objektu.