Nekažnjeni pucanj u državu

Vijesti 28. sep 202017:59 > 19:06
N1

Ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića još nisu pronađeni. Skoro dvije godine od ubistva, tužitelji tvrde da danoćno rade - optužnice a kamoli zatvorske kazne za ubice nema ni na vidiku. Je li riječ o savršenom zločinu, ili je neko istražnom lancu zakazao - dvojba je koja nije razriješena. Ima i onih koji tvrde da su istražitelji u jednom trenutku bili na tragu rasvijetljenja slučaja, ali da su im dokazi promakli, ne njihovom krivicom.

Spomenik na mjestu gdje su još uvijek nepoznati počinitelji ubili policajce na zadataku – osim na žrtvu Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, podsjeća i na nesposobnost nadležnih da procesuiraju one koji su pucali u državu.

Da su istražitelji bili na korak do zaključenja slučaja ubistva dvojice sarajevskih policajaca, tvrdi Zvonko Marić, predsjednik Komisije za sigurnost kantonalne skupštine. No, do ključnih dokaza se, tvrdi, nije došlo, a Marić zna i zašto.

“Imali su neke podatke. Trebali su to realizirati. Trebala je to Krim-obavještajna služba da uradi, kroz svoju financijsku kasu, i na neki drugi način – ali nije bila u mogućnosti, jer nije dobila potporu koja je bila potrebna i adekvatna da bi se okončao taj proces”, tvrdi Marić.

Marić objašnjava ko i zašto nije dao potrebnu potporu…

“Naravno, oni koji su upravljali procesima u okviru policije, i oni nisu imali zakonsko uporište da to urade”.

To bi se promijenilo usvajanjem izmjena Zakona o policijskim službenicima i kantonalnom MUP-u, kojim bi se dale ovlasti Krim-obavještajnoj službi, koja u praksi, kaže Marić, već postoji. Postoje li novi dokazi drži se u tajnosti. U Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, uvjeravaju da danonoćno rade na predmetu.

“Predmet ubistva policajaca je prioritet u radu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Riječ je o kompleksnoj istrazi na kojoj se svakodnevno radi. S obzirom na tajnost istrage, ne možemo govoriti o detaljima kao ni o radnjama koje se poduzimaju”, kaže Azra Bavčić za N1.

U vezu sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. okotobra 2018, dovode se Srećko Trifković i Miloš Obradov. Kantonalni sud u Sarajevu ranije ih je pustio na slobodu jer više nije bilo osnova da budu u pritvoru. Međutim, predani su u nadležnost Tužiteljstva Republike Srpske zbog ubistva Damira Ostojića. Srećko Trifković, i još nekoliko osoba, i dalje su pod istragom Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu zbog ubistva policajaca.

“Ja sam duboko uvjeren da se na ovome predmetu radi vrlo temeljito i sveubuhvatno,. Međutim, postoji velika distinkcija između onoga što policija i pravosudni djelatnici znaju, i onoga što mogu da dokažu u jednom sudskom postpuku. Ne postoji savršeni zločin i pitanje je samo vremena kada će se pronađi dokazi i počinoce ovog kaznenog djela privesti licu pravde”, ističe Eldan Mujanović, Fakultet za kriminalistiku UNSA.

Napad na policiju tretira se kao napad na državu. Ubice sarajevskih policajaca ni nakon skoro dvije godine nisu privedene pravdi. Govori li to nešto o državi?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad