"Strah da će članovi bh. Predsjedništva u Briselu preći na međusobno tužakanje"

Vijesti 29. sep 202008:35 > 08:49
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas putuje u prvu službenu posjetu u Brisel, a ovu posjetu za N1 je analizirao Adi Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

Kako je izjavio za N1 Ćerimagić, ono što zanima Brisel jeste 14 preporuka Evropske komisije koje su objavljene u maju.

Od svih posjeta Briselu, ova posjeta dolazi u vrijeme kada Bosna i Hercegovina ima najviše urađenih stvari – od Strategije javne uprave, revidirane Strategije za ratne zločine, održavanju izbora u Mostaru. U ovom trenutku Predsjedništvo izgleda da ima mnogo argumenata u svojim rukama i mogli bi od Evropske komisije tražili preporuku za kandidatski status. Međutim, ono što je sve strah jeste da će se desiti ono što se se uobičajeno dešava, a to je da će članovi Predsjedništva nakon uvodnih finih riječi preći na međusobno tužakanje i objasniti predstavnicima Evropske unije zašto BiH nije spremna za kandidatski status“, mišljenja je Ćerimagić.

Govoreći o tome da li će BiH dobiti kandidatski status do kraja ove godine, Ćerimagić ističe kako je prvi korak koji slijedi preporuka EK za kanidatski status, a onda je na zemljama članicama EU na tome da odluče da li je BiH spremna za kandidatski status.

U slučaju BiH, bit će duži proces iz razloga što je nastup bh. političara i bh. vlasti razjedinjen i svodi se na međusobno tužakanje kada su u EU, tako da će to smanjiti mogućnosti BiH ne samo da dobije kandidatski status, već i prvi korak – a to je preporuka za kandidatski status“, istakao je za N1.

U Briselu i zemljama članicama EU smatraju da je 14 prioriteta jedna velika agenda za BiH koja ima ‘svega za svakoga’ i u EU smatraju da svaka inicijativa koja ide u pravcu stvaranja atmosfere u samoj BiH, koja će omogućiti specijalnom predstavniku EU u Sarajevu i drugim diplomatama da naprave napredak u BiH kada su u pitanju tih 14 preporuka, da su oni dobrodošli“, rekao je Ćerimagić.

Kazao je i kako se o diplomatskim aktivnosti u Hrvatskoj gleda sa dozom opreza zbog historijskih odnosa između Republike Hrvatske i BiH.

Bez jednih, drugih, trećih, četvrtih neće biti moguć dogovor, ali u Briselu znaju da je teško osigurati takvu većinu, pogotovo kada su u pitanju ustavne promjene ili promjene u Izbornom zakonu. Inicijativa Hrvatske će se cijeniti kao pozitivna ako ne favorizira jednu ili drugu stranu“, istakao je Ćerimagić gostujući u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad