Sto najvećih kompanija u BiH

Vijesti 30. sep 202014:21 > 14:23
Srna

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić izjavio je da projekat "100 najvećih u BiH", bez obzira na sve poteškoće u vrijeme pandemije virusa korona, ide naprijed, te da su se 764 kompanije našle na rang-listama, od kojih su 453 iz Federacije BiH /FBiH/, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta.

“Sve zajedno su zapošljavale 137.501 radnika i ukupna dobit je iznosila 1,980 milijardi KM”, izjavio je Egrlić na konferenciji za novinare, povodom 33. po redu projekta “100 najvećih u BiH”, koji je organizovan pod sloganom “Moramo naprijed”.

Projekat su realizovale “Poslove novine” u suorganizaciji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, te uz pokrovitelja “Euro ekspres” brza pošta i podršku partnera bonitetne kuće “LRC”.

Egrlić je istakao da BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji mogu da se nose sa izazovima i da uspiju, bez obzira na poteškoće sa kojima se susreću.

“Kompanije su prepuštene same sebi, ali uspijevaju da pronađu svoje mjesto na zahtjevnim tržištima”, rekao je Egrlić.

Direktor “Poslovnih novina” iz Sarajeva Emil Kučković istakao je da je projekat “100 najvećih u BiH” izrastao u projekat od značaja za BiH, ali i region.

“Mi, koji zajedno radimo na projektu i analiziramo podatke za te potrebe, generalno gledamo regionalno tržište kao jedinstveno. Ovaj put u projektu smo predstavili 30 ključnih industrijskih grana sa najuspješnijim kompanijama, kao i 140 lokalnih zajednica”, istakao je Kučković.

Direktor komercijalnog sektora “Euro ekspres” brza pošta iz Banjaluke Gordana Tujković navela je da je ovo godina posebnih okolnosti i u ekonomiji BiH, ali i okruženju, uzrokovanih pandemijom virusa korona.

“Tako da smo shvatili da je najvažnije da u ovakvim okolnostima budemo uz privrednike, da priznamo onima koji su bili najbolji u prošloj godini i da damo jasnu poruku svim privrednicima da moramo nastaviti dalje. Potrebno je naći način da svoje biznise prilagodimo novonastalim okolnostima i da svi nađemo put ka budućnosti koja osigurava svima nama radna mjesta”, smatra Tujkovićeva.

Direktor bonitetne kuće “LRC” iz Sarajeva Jadranka Kuljanin istakla je da su na njihovim analizama i podacima zasnovani projekti “Poslovnih novina”.

“Na osnovu obrade podataka i analize tržišta po određenim branšama i parametrima u kategoriji malih i srednjih preduzeća, radimo rangiranje kompanija, što je jako značajno kako bismo znali ko su nosioci razvoja privrede u BiH”, kaže Kuljaninova.

Direktor projekta “100 najvećih u BiH” Alena Ahmetspahić Fočo napomenula je da su u okviru projekta uspješno realizovali digitalnu kampanju, u kojoj su privrednici dali osvrt na novonastalu situaciju i podijelili svoje priče, primjere dobre prakse i savjete kako nastaviti biznis u novonastaloj situaciji.

Dodjela priznanja za najuspješnije kompanije u BiH održana je juče u Sarajevu, čemu je prisustvovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Najveće priznanje za ukupne postignute rezultate – “Pečat 100 najvećih u BiH”, Košarac je uručio Edinu Deljkiću, direktoru kompanije “Klika” iz Sarajeva, koja je u 2019. godini povećala broj zaposlenih za 57 odsto, izvoz za 70 odsto, dobit za 54 odsto, a prihodi su im rasli za 71 odsto, dok su za društveno odgovorne projekte izdvojili 120.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad