DF poručio: Zašto Čavara nije smijenio sve naše ministre?

Vijesti 16. jun 201511:57 > 12:09
N1

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnik DF-a Ilha Bušatlić postavio je pitanje predsjedniku FBiH Marinku Čavari da li je Vlada FBiH u trenutnom sastavu neustavna.

Pitanje je uslijedilo kao reakcija nakon što je Čavara jučer prihvatio ostavku samo jednog ministra, Reufa Bajrovića. Ustavom FBiH je propisano da u Vladi sjedi osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina.

Također, premijer može iz kvote najbrojnijeg naroda (Bošnjaka) imenovati jednog ministra iz reda Ostalih što je prilikom saziva Vlade FBiH i učinjeno.

Ipak, nakon prihvatanja ostavke Bajrovića u Vladi FBiH je ostalo samo šest Bošnjaka pa iz DF-a traže objašnjenje od Čavare da li je to u skladu sa Ustavom FBiH.

Mi smo opozicija. Nije nam jasno zašto Čavara nije smjenio sve naše ministre“, pitao je Ilhan Buštalić iz DF-a.

Ismet Osmanović iz SDA koji je odgovorio: “Parlamentarna većina u Federaciji ne postoji“.

Predstavnik SBB-a Nasir Beganović je zatražo da se svima obrate predsjednik ili Premijer FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara se nakon toga i obratio prisutnim novinarima kazavaši da:

Dokle god je potpredsjednik FBiH iz DF-a, nema traženja novih partnera“.

Istaknimo da dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije usvojen, nakon što je 38 članova glasalao ”za”, 42 ”protiv”, dok je deset njih bilo suzdržano.

Zastupnicima je data polusatna pauza, a je upitan nastavak sjednice. SDA trazi da se zastupnici izjasne pojedinacno, dok DF, na čelu sa klubom poslanika ove stranke u PSBiH, Dženan Đonlagić traži ostavku premijera FBiH Fadila Novalića.