Troškove izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetnicima snosi kanton

Vijesti 01. okt 202017:09 > 17:15
Arhiv

Osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH na snagu će stupiti izmjena Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku na osnovu koje će troškove izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetniku snositi osnivač ustanove u kojoj se izvršava krivična sankcija, a ne, kao do sada, budžet Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH delegati su podržali donošenje navedene zakonske izmjene, a to su ranije učinili i poslanici Predstavničkog doma.

Do sada je bilo propisano da troškovi izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetnicima padaju na teret Budžeta Federacije.

Međutim, primjena ove odredbe Zakona od dana njegovog stupanja na snagu naišla je na različita tumačenja nadležnih institucija. Nedoumice su bile u smislu ko snosi troškove izvršenja odgojne mjere kao i činjenice da se odgojne mjere propisane ovim Zakonom izvršavaju u ustanovama čiji su osnivači kantoni i koje se finansiraju iz budžeta kantona.

Zato je bilo neophodno, kako je obrazloženo, prilagoditi navedenu odredbu te izvršenje odgojne mjere kao i njene troškove uskladiti sa nadležnošću Federacije odnosno kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad