Učenica trećeg razreda mala gradonačelnica Banjaluke narednih sedam dana

Vijesti 02. okt 202013:45 > 13:51
Grad Banja Luka

Povodom početka "Nedjelje djeteta", gradonačelnik Igor Radojičić danas je uručio "ključeve grada" Staši Miljić, učenici trećeg razreda Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", koja će u narednih sedam dana simbolično upravljati gradom.

U sedmici dječijih prava, kako je istakao Radojičić – treba da se podsjetimo svega onog što propisuju i domaći i međunarodni propisi, a u vezi je sa pravima djece.

“Današnji događaj je lijep običaj kada jedan od naših mališana preuzme ključeve grada na sedam dana i simbolično upravlja Banjom Lukom”, kazao je Radojičić.

Staša Miljić iz škole “Ivan Goran Kovačić”, kao mala gradonačelnica, kazala je da djeca imaju pravo na život, lijepo djetinjstvo i obrazovanje.

Njeni drugari iz razreda usaglasili su se da djeca imaju i određene obaveze, kako su prenijeli Radojičiću – “da redovno idu u školu, slušaju roditelje i nastavnike, i da se lijepo ponašaju”.

Tokom “Nedjelje djeteta”, koja traje do 9. oktobra, u Banjoj Luci će biti organizovano nekoliko događaja u organizaciji Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centra za socijalni rad i Udruženja “Sva djeca svijeta”, a koji će biti prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Obilježavanje “Nedjelje djeteta” provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi Konvencije UN o pravima djeteta, saopćeno je iz Graske uprave Grada Banjaluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad