Ugašen prvi predajnik, bez signala dobar dio Istočne Bosne

Vijesti 17. jun 201513:32 > 13:38
N1

Danas je bio krajnji rok za prelazak na digitalni signal, koji u BiH nije ispoštovan, te je naša zemlja jedina država u regiji koja nije započela proces digitalizacije. To još uvijek ne znači potpuno gubljenje TV slike, ali određeni dio Bosne i Hercegovine danas je ostao bez signala BHRT-a.

”Kolege iz RAK-a Srbije, na legitiman zahtjev ugasili su jedan predajnik na lokaciji Veliki Žep, sa kojeg BHRT emituje analogni signal. Moram im se i zahvaliti, budući da su planirali da njihov digitalni plan urzokuje što manje štete analogonom emitovanju u BiH”, kazao je Siniša Petrović, pomoćnik direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Petrović je za N1 kazao da je sada jedan predajnik sporan i RAK u okviru zakona i sporazuma je uputio nalog za gašenje tog predajnika.

Direktor BHRT-a nas je jučer uputio da je ekipa otišla na lokaciju, čime je određeni dio Istočne Bosne ostao bez mougćnosti praćenja ove televizije. To su Srebrenica, Žepa, Bratunac, Zvornik, ali i šire područje budući da taj repetitor napaja drugih devet repetitora u Istočnoj Bosni’‘, dodao je.

”Jutros smo razgovarali o alternativim rješenjima. Neka se moraju rješavati u okviru Javnog servisa, a neki od lokacije do lokacije. Razgovarali smo o mjerama i očekujemo uskoro rješenje problema, odnosno nastavku rada preko analogong signala, dok ne krenemo sa procesom digitalizacije”.

Bosna i Hercegovina nije ispoštovala rok do kojeg su javni emiteri trebali preći na digitalni signal. Zbog toga BiH predstavalja smetnju u procesu digitalizacije Srbiji i Hrvatskoj, ne samo u televizijskom emitovanju već i u telekomunikacijama.

Iz tog razloga, po nalogu regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Republike Srbije, ukinut je signal na predajniku Veliki Žep, koji je emitovao signal BHRT-a u Istočnoj Bosni.

Merima Šemić bila je na mjestu gdje je nastupio ”početak medijskog mraka”, pogledajte šta je zabilježila. Više detalja o temi očekujte u dnevniku N1 u 19:00 sati.