Ditini deterdženti na policama Binga

Vijesti 17. jun 201516:08 > 16:16
N1

Proizvodi industrije detrdženata Dita od danas se nalaze na policama trgovačkog lanca Bingo. Radnici Dite istaknuli su svoje zadovoljstvo što je njihova borba urodila plodom.

Godine štrajka, protesta, razgovora i pregovora sa Vladom Tuzlanskog kantona, za sada su iza njih. Građani su odlučili kupovinom Ditinih proizvoda, pomoći da fabrika stane na noge.

Među radnicima tuzlanske Dite, danas vlada prava euforija. Godine borbe za radnička prava rezultirale su time da se njihovi proizvodi ponovo nalaze na tržišta. Za početak 25 tona dobro poznatih brendova.

“Obzirom da je entuzijazam prisutan, jako sam sretna. Želja mi je uvijek bila da radimo. Vizija mi je uvijek bila da rezultat mora biti uspjeh”, rekla je Jasminka Delić, radnica Industrije deterdženata Dita Tuzla.

“Prije 38 godina doživjela sam ovaj isti dan, da Dita ponovo radi. Moje je srce ogromno. Jest da je ovo teža pobjeda, ali je i slađa”, smatra Emina Busuladžić, također radnica Dite.

Dževad Mehmedović iz sindikata radnika Dite tvrdi da nije bila uzaludna borba radnika.

“Pokazali smo čitavom svijetu. Evo Dita danas zvanično ide na tršište”.

U prvoj isporuci Dite za Bingo su deterdžent za suđe 3DE i Fas te sredstva za čišćenje Blic Grill, Bronho i Alls Deo. Čuveni 3DE, pakovanje od pola litre košta 1,45 KM, dok litarsko pakovanje ovog deterdženta za suđe košta 2,55 KM.

“Osigurali smo i 100 tona sirovine i uskoro očekujemo nove količine 3DE-a”, rekla je Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnostima u Bingu.

I dok radnici Binga pune police Ditinim proizvodima, građani ih istovremeno prazne.

U Diti, koja je u stečajnom postupku, trenutno je angažovano 45 radnika koji se nadaju da će 30. juna na sjednici povjerilaca fabrike, dobiti podršku da nastave proizvodnju i plasman proizvoda.

Od danas na policama Binga u Tuzli nalazi se šest Ditinih artikal, građani Tuzle su sa oduševljenjem prihvatili čuveni 3D. Ditini proizvodi trenutno su dostupni samo u TK, a ovih dana će i građani cijeli BiH imati čast kupiti Ditine proizvode.