Posjetili smo: Stara vodenica i vodeničarka Mirjana

Vijesti 10. okt 202016:21 > 17:38
N1

Vodenice su nekada bile česte na ovim prostorima i veoma korisne u teškim vremenima. Danas su rijetkost. Još su rjeđe žene koje melju žitarice. Posjetili smo jednu zanimljivu vodenicu u Priboju kod Lopara koja je stara oko 140 godina. I dočekala nas je vodeničarka Mirjana.

Mirjana je rasla i djetinjstvo provela pored vodenice i u njoj. Školovanje i posao su je odveli daleko. Prije 15-ak godina ostala je bez posla i odlučila vratiti se i nastaviti tradiciju porodice Delić.

“Krenula sam sa adaptiranjem vodenice. Ona je bila u zapuštenom stanju. Adaptirala sam je. Nisam sama, sa bratom i sa stricem sam. I vodenica je proradila”, kazala je Mirjana Delić Parhomov.

Proradio je kamen težine oko 400 kilograma, kao i ovaj star oko 60 godina. Ali bilo je potrebno pregraditi branu i omogućiti vodi da dođe do badnjeva koji su pokrenuli točak pa kamen.

“Ovo je koš i u njemu je žitarica. Trenutno je bijeli domaćin kukuruz koji dolazi na ovaj otvor i pada zrno po zrno. Ispod kamena se zdrobi”, kazala je.

I baš što se melje na ovakav način, a ne pomoću električne energije, brašno zadržava svu nutritivnu vrijednost, minerale i vitamine.

“Sadrži vitamine A, B, K, C, a u manjim količinama D vitamina dok pšenica ima više B vitamina”, dodala je. 

Osim kukuruza i pšenice, ovdje se melje i ječam, raž, zob, heljda i soja. Gdje god su mještani okolnih sela Majevice kročili, ponijeli su brašno iz ovog mlina, priča ova vodeničarka.

“Jednom je jedan čovjek došao i donio bijeli kukuruz i rekao mi da to sameljem jer to ide za Indiju. Žao mi je što nisam zapisala imena ljudi. Da vam ne pričam za Njemačku, Švajcarsku, Austriju. Da ne nabrajam. Jedini je problem carina. Ne mogu puno ponijeti jer se to kontroliše”, ispričala nam je. 

Vodenice poput ove dokaz su domaćeg stvaralaštva, preživljavanja i dovitljivosti naših predaka kako da prirodne potencijale iskoriste i proizvedu hranu. Mirjanina vodenica je rijetkost, ali možda i budućnost koja nas ponovo vraća prirodi, vodi, kamenu i domaćem hljebu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad