Rudnici boksita zagadili životnu sredinu Banjalučanima

Vijesti 18. jun 201515:26 > 15:29
N1

Centar za životnu sredinu, postupajući po molbi građana Banjaluke podnio je krivičnu prijavu protiv Društva "Rudnici boksita" d.o.o, odnosno direktora Borisa Lazendića zbog sumnje da ovaj pravni subjekt postupa suprotno od zakona o zaštiti životne sredine.

Navodno, u blizini porodičnih kuća u Ložioničkoj ulici Banjaluka, ova firma rasipa prašinu, zagađuje vazduh, zemljište i vodu.

Mjesto istovara rude nije betonirano, niti adekvatno adaptirano te stvara takozvano ”crveno blato” koje otežava život ovom naselju.

U saopštenju koje je Centar za životnu sredinu uputilo sredstvima informisanja, navodi se da je Odjeljenje za inspekcijske poslove Banjaluka izdalo privremeno rješenje o zabrani deponovanja rude na ovom lokalitetu.

N1

“Kao podnosioci ove krivične prijave smatramo da postoji povezanost između društava Rudnici boksita d.o.o. Banja Luka i Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj jer se na željezničkom zemljištu uz prećutnu saglasnost vrši deponovanje rude. Pri tome ni Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj nemaju ekološku dozvolu za deponovanje rude što upućuje da postoji povezanost između ovih lica i njihovog djelovanja na štetu životne sredine i građana Banjaluke. Zbog toga smatramo da Okružno tužilaštvo Banja Luka treba da provede istragu i u tom pravcu, jer onaj ko ostvaruje dobit treba da ima i odgovornost”, izjavio je Viktor Bjelić – koordinator Arhus centra u Centru za životnu sredinu.